kasırga


Results for "kasırga"

Ottoman - Turkish Dictionary

KASIRGA

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Çevrintili rüzgâr. Tozu ve toprağı birbirine katarak, ağaçları sökerek bir an esip kesilen rüzgâr.
Meteorological Glossary

ÇOK VORTEKSLİ KASIRGA

(Meteorological Glossary) :
(MULTIPLE VORTEX TORNADO) [i]İki veya daha fazla yoğunlaşma hortumu veya tahrip edici nitelikte bulutun aynı merkez etrafından dönmesiyle oluşan kasırga.
Meteorological Glossary

KASIRGA

(Meteorological Glossary) :
(HURRICANE) [i]Kuzey Pasifik Okyanusunun doğusunda, Meksika Körfezinde, Karayıp Denizinde ve Kuzey Atlas Okyanusunda görülen, saatteki hızı 65 Knots veya 74 deniz milini (12 Bofor) geçen tropikal siklonlara verilen isim. Bu tür kasırgalara, Batı Pasifik'te tayfun, Hint Okyanusunda ise siklon adı verilmektedir.
Meteorological Glossary

KASIRGA / HORTUM

(Meteorological Glossary) :
(TORNADO) [i]Cumulonimbus bulutundan aşağı doğru sarkan ve yere dokunan, kendi dar ekseni etrafında şiddetli bir şekilde dönerek çok uzun yol kat edebilen hava kolonu. Baca görüntülü bu olay fırtına olarak isimlendirilen hava olaylarının en tahrip edicisidir. Kasırga dünyanın belli yerlerinde sık sık görülen meteorolojik bir olaydır. Kasırganın temel karakteristikleri şunlardır: Fazla kararsızlık sonucu oluşan kuvvetli bir Cb bulutu ile aşağı doğru sarkan ve kendi etrafında dönen hareketli bir vorteks, dolu ve gökgürültüsü başta olmak üzere kuvvetli yağış, helezon şeklinde yukarıya doğru dönerek yükselen kuvvetli rüzgar ki hızı 200 ile 400 kilometre arasındadır ve saatte yatay olarak 40 ile 75 kilometre hızla 450 kilometrelik bir rotada hareket.
Meteorological Glossary

KASIRGA DALGASI

(Meteorological Glossary) :
(HURRICANE WAVE) [i]Şiddetli bir tropik siklon merkezi çevresinde, yerleşim bölgesi veya açık denizde, deniz seviyesinin 4 ile 8 metre yükselmesidir.