kasırga


Results for "kasırga"

Meteorological Glossary

KASIRGA GÖZLEMİ

(Meteorological Glossary) :
(HURRICANE WATCH) [i]A.B.D.'de kasırga ihbarı hazırlanıp yayınlandıktan sonra hava tahmincileri kıyıları ve takım adaları tehdit eden kasırga hakkında kamuoyunu bilgilendirebilmek için 24 veya 36 saat boyunca kasırganın merkezi, yoğunluğu ile hareket yön ve hızını izleyerek, topladıkları bilgileri 'kasırga gözlemi' adı altında sürekli olarak yayınlarlar.
Meteorological Glossary

KASIRGA İHBARI

(Meteorological Glossary) :
(HURRICANE WARNING) [i]A.B.D.'de hava tahmincilerinin, kıyılarda veya takım adalarda etkili olabilecek bir tropikal siklon veya kasırga tahmin etmeleri durumunda, 24 saat içinde Ulusal Kasırga Merkezi tarafından hazırlanıp, orada yaşayan insanları uyarmak amacıyla yayınlanan ihbardır. İhbarda, fırtınanın merkezi, yoğunluğu, hareket yön ve hızı belirtilir.
Meteorological Glossary

KASIRGA SIĞINAĞI

(Meteorological Glossary) :
(TORNADO CAVE/CELLAR) [i]Kasırga ve hortumlardan korunmak için kullanılan doğal veya insan yapımı sığınaklar için kullanılan terim. Sık sık kasırga ve tropikal siklon yaşanılan yerlerde yiyecek deposu olarak yapılan evin bir bölümü olayın gerçekleşmesi sırasında fırtına sığınağı olarak kullanılır.
Meteorological Glossary

KASIRGA VADİSİ

(Meteorological Glossary) :
(TORNADO VALLEY) [i]A.B.D.' de kuzey yönünde Teksas'tan Nebraska ve Iowa'ya kadar uzanan coğrafi koridor. Bu koridor gerek dünya üzerinde gerekse Amerika Birleşik Devletlerinde en fazla tornado yaşanan yer olduğundan bu ismi almıştır. Bu alan tornado kuşağı olarak ta isimlendirilir.