kat


Results for "kat"

Meteorological Glossary

KATABATİK RÜZGAR

(Meteorological Glossary) :
(KATABATİK WIND) [i]Dağ yamaçlarından aşağı doğru sürüklenen hava parselinin yaratmış olduğu rüzgar. Aşağı doğru inen hava ısındığı zaman 'fön' rüzgarı veya yöresel olarak 'chinook' veya 'Santa Ana' adı verilir. Hareket halindeki hava soğuk ise o zaman, 'drenaj' rüzgarı veya yöresel olarak, dağ meltemi, yamaç rüzgarı gibi isimler verilir. Anabatik rüzgarın zıt anlamlısıdır. Katabatik rüzgarların oluşum nedenleri şöyledir: Zayıf basınç gradyanı ve açık gecelerde görülen radyasyon kaybı, yer ve yere yakın seviyelerde soğuk bir hava ve buna bağlı olarak sıcaklık enverziyonunun oluşmasına neden olur. Yeryüzü de eğimli ise, soğuyan ve daha aşağıdaki hava parselinden daha yoğun olan hava parseli yamaç boyunca aşağı kayar ve katabatik rüzgarı oluşturur. Buzullarda oluşan rüzgarın mantığı da katabatik rüzgarın oluşum mantığıyla aynıdır.
Medicine and Hematology Glossary

KATABOLİZMA

(Medicine and Hematology Glossary) :
Maddelerin yüksek terkiplerinin, dokularda yakılarak daha basit terkipte maddeler meydana gelmesi.
Meteorological Glossary

KATACEPHE

(Meteorological Glossary) :
(KATAFRONT) [i]Atmosferin alt tabakaları dışında, sıcak havanın cephesel yüzey boyunca aşağı doğru iniş gösterdiği cephe türü.
Ottoman - Turkish Dictionary

KATADE

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
(C.: Kutad) Dikenli ot. Mugaylan dikeni.
Meteorological Glossary

KATAFALANKS

(Meteorological Glossary) :
(KATAPHALANX) [i]Soğuk cephe veya 'squall' yüzeyiyle eş anlamlı olarak kullanılan terim. Soğuk havanın sıcak havayla yer değiştirmesi sırasında oluşan süreksizlik hattı ve siklon yakınlarında yer alan bu hattın yerden yukarıya doğru belli bir eğimle uzanan yüzeyi.