kavun


Results for "kavun"

Turkish - Turkish dictionary

KAVUN

(Turkish - Turkish dictionary) :
is. Kabakgillerden güzel kokulu ve iri meyveli bir bitki.
Turkish - Turkish dictionary

KAVUNİÇİ

(Turkish - Turkish dictionary) :
b. s. ve b. is. San ile pembe arası renk.
Dream Dictionary of Phrase

AĞAÇKAVUNU

(Dream Dictionary of Phrase) :
İffet ve muhabbete, soylu kadına, güzel övgüye, Kur'an okuyan kimseye , İyi geçime ve toplu mala, Ekşi ise hafif bir hastalığa delalet eder.
Dream Dictionary of Phrase

KAVUN ve KARPUZ

(Dream Dictionary of Phrase) :
Olgunlaşmamış kavun üzüntü, keder ve hastalığa, Yetişmiş ve tatlı kavun sıhhate, hapisten çıkmaya, Kavun hastalığa ve kuruntulara, Kavun tarlası evhamlı, hastalıklı ve düşünce özürlü insanlara, Ham karpuz sağlamlığa, yeşil karpuz çocukğa, hanıma, hizmetççiye yahut yerleşim alanına, Karpuzhasta için şifaya, karpuz dilimleri borç taksitlerine, kırmızı karpuz süs ve bezeklere, Karpuzun özü ve göbeği anlayışa, sezgi gücüne ve ilme, Sarı fakat lezzetli karpuz hayır ve iyilikle anılan, ardında güzel ve iyi hatıralar bırakan kadın ve erkeklere, Kavun ve karpuz satıcısı görmek eczaneciye, baharatçıya ve ilaç satıcısına delalet eder.
Plants Glossary

Kavun

(Plants Glossary) :
(Zuckermelone / Melon / Muskmelon / Cucumis melo) Ilkbaharda küçük sari çiçekler açan, yillik, sürünücü, otsu bir yaz meyvesidir. Sülükleri dallanmistir. Yapraklari kalp ve böbrek seklinde, 3-5 loblu, büyük ve tüylüdür. Çiçekleri, bir eseyli ve bir evcikli olup yapraklarin koltugundan çikarlar. Meyveleri çesitli sekil ve renklerde (genellikle sari) dir. Çekirdekleri uzun, elipsoidik veya oval sekildedir. Kavunun ana yurdu Orta Asya'dir. Dünyânin tropik ve iliman bölgelerinde kültür olarak zirâati yapilmaktadir. Dünyâca meshur kantalup kavununun esas vatani Van ve Diyarbakir bölgesidir. Ancak 16. yüzyilda Italya'da görülmüs olan bu kavun çesidi Roma yakinindaki Cantalupa'da yetistirildigi için batida "kantalup" kavunu olarak anilmaktadir. Avrupa'da en çok tutulan bir kavundur. Memleketimizde de bir hayli kavun çesidinin zirâati yapilmaktadir. Trakya ve Istanbul bölgesinde yetistirilen "topatan" kavunu, ince ve sari kabuklu olup dayaniksizdir. Bu bölgede yetistirilen "çitli" denilen kavun kisa dayaniklidir. Ege bölgesinde bilhassa Manisa ve havâlisinde "kirkagaç" kavunu zirâati oldukça yaygindir. Dayanikli ve çok leziz olan bu kavunlar ayni zamanda ihraç da edilebilmektedir. Kirkaagaç kavunundan üretilen çesitleri "hasanbey, altinbas, dilimli ve hallaç" gibi mahallî isimler almaktadir. Olgunlasmadan koparilan kavuna "kelek" adi verilmektedir. Daha çok tursu yapiminda faydalanilir.Türkiye'de yetistigi yerler: Türkiye'nin hemen hemen her yerinde kültür olarak yetistirilir.Kullanildigi yerler: Kavun meyve olarak çok yenildigi gibi tohumlari (çekirdekleri) de tibbî olarak kullanilmaktadir. Olgun kavunlarin çekirdekleri kurutulur. Çekirdekler halk tabâbetinde öksürüge karsi (çekirdekleri suda, suyu yariya ininceye kadar kaynatilip içilmesiyle) kullanilir. Ayrica kavun, sinirleri yatistirir, böbreklerdeki kani temizler, taslarin düsürülmesine yardimci olur. Barsaklarda ülser ya da iltihab olanlarla, seker hastalari ve yüksek tansuyonu olanlar yememelidir.