kaynak


Results for "kaynak"

Turkish - Turkish dictionary

KAYNAK

(Turkish - Turkish dictionary) :
is. 1. Yeraltı sularının yeryüzüne çıktıkları yer, menba. 2. Bir şeyin çıktığı yer. 3. Araştırma, incelemede yararlanılan belge. 3. Herhangi bir etkenin meydana gelip çevreye yayıldığı yer. 5. İki maden veya sentetik parçayı termik yolla birleştirme.
Dictionary of Economics

DOĞAL KAYNAKLAR

(Dictionary of Economics) :
Doğal kaynaklar mal ya da hizmet üretiminde kullanılır. Doğal kaynaklar çoğunlukla toprak ile aynı anlamda kullanılmaktadır. Doğal kaynaklar, ormanlar, akarsular, göller, denizler, yeraltı kaynakları ve topraklardan oluşmaktadır.
Dictionary of Economics

KAYNAK

(Dictionary of Economics) :
Toplumda insan ihtiyaçlarını karşılamak üzere mal ve hizmet üretmek için gerekli olan unsurlar. İktisadi kaynaklar olarak da tanımlanabilen bu unsurların başlıcaları; başta doğal kaynaklar olmak üzere çeşitli tip ve yetenekte (Emek, nakine-fabrika ulaştırma ağı gibi) teçhizat ve tarım, madencilik ve inşaat için ayrılmış alanlardı. Kaynak kavramı bu geniş anlamda kullanımı yanında mikro düzeyde bir işletmenin faaliyetini başlatabilmesi için gerekli para, kredi vb. gibi varlıkları ifade etmek üzere de kullanılır.
Dictionary of Economics

KAYNAK DAĞILIMI

(Dictionary of Economics) :
Bir ülkenin sahip olduğu kaynakların, ülke ekonomisi içinde alternatif kullanım alanları arasında dağılımı. Ekonomide hangi malların ne miktarda üretileceği kaynak dağılımına göre belirlenir. Kaynak dağılımı serbest piyasa mekanizmasının işleyişi içinde fiyat sistemi ile berilenebileceği gibi, merkezi bir otoritenin, (Örneğin planlama örgütü) kakarlarına göre de belirlenebilir. Hangi yolla belirlenirse belirlensin, kaynak dağılımının amacı varolan teknolojinin sınırları içinde belirli bir kaynak bileşiminden en yüksek ürünün elde edilmesidir.
Dictionary of Economics

KAYNAKTAN KESME

(Dictionary of Economics) :
Kısaca stopaj adı verilir. Gelir vergisinde, özellikle maaş ve ücretlilerin vergi borçlarının ödenmesinde, gelir henüzsahibinin eline geçmeden verginin kesilmesini ifade eder. Bu sistemde vergi borcu vergiyi ödeyecek işçi ya da memurdan değil, vergi sorumlusu olarak kabul edilen üçüncü şahıstan kesilir. Vergi sorumlusu, vergiyi tahsil eden alacaklı daireye karşı sorumludur. Vergi sorumlusu, vergiyi tahsil eden alacaklı daireye karşı sorumludur. Vergi kesintileri, vergi sorumlusu tarafından düzenlenen Muhtasar Beyanname ile Vergi Dairesine yatırılır. Bu uygulamanın temel amacı, vergilerin gelirini daha kolay ve gakantili bir şekilde tahsil etmek, küçük matrahmarın vergi kaçağını önlemektir.