kayış


Results for "kayış"

Plants Glossary

Kayıskıran

(Plants Glossary) :
(Esekotu / Seytantaburesi / Ononis spinosa / Restharrow / Burgrane / Arrete-boeuf) Baklagiller familyasindan, bos arazilerde ve kurak yerlerde yetisen, 30-60 cm yüksekliginde çok yillik dikenli bir bitkidir. Yapraklari kisa saplidir. Çiçekleri mepbe, meyveleri küçüktür. Köklerinde, (Radix Ononidis); tanen, sakkaroz, zamk, uçucu ve sabit yag, spinosin ve ononin vardir. Kökleri kullanilir. Kullanildigi yerler: Köklerinin kaynatilmasi sonucu elde edilen çay, terletir ve idrar söktürür. Vücuda rahatlik verir. Böbrek taslarinin düsürülmesine yardim eder. Böbrek ve mesane iltihaplarini giderir. Bogaz agrilarini geçirir.
Plants Glossary

kayışkıran (eşekotu)

(Plants Glossary) :
Baklagiller familyasından; boş arazilerde ve kurak yerlerde yetişen 30-60 cm yüksekliğinde çok yıllık dikenli bir bitkidir. Yaprakları kısa saplıdır. Çiçekleri pembedir. Meyveleri küçüktür. Köklerinde tanen, sakkaroz, zamk, uçucu ve sabit yağ, spinosin ve ononin vardır. Kökleri kullanılır.Faydası : Terletir ve idrar söktürür. Vücuda rahatlık verir. Böbrek taşlarının düşürülmesine yardım eder. Böbrek ve mesane iltihaplarını giderir. Boğaz ağrılarını geçirir.
Plants Glossary

kayısı (prunus armeniaca)

(Plants Glossary) :
Gülgillerden 4-6 metre boyunda bir çeşit meyve ağacıdır. Meyvesi cevizden büyük, derisi ince, açık turuncu renkte, eti sulu, tatlı ve güzel kokulu, tek ve sert çekirdeklidir. Şekerpare, şam, tokaloğlu, imrahor, muhittinbey, hacıkız, hasanbey, darende gibi çeşitleri vardır.Faydası : Sinir zafiyetini giderir. Uyku verir. Beyin yorgunluğunu geçirir. İştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Nekahat devresini kısaltır. Raşitizmde faydalıdır. Kansızlığı tedavi eder. Kabızlığı giderir. Yüz ve boyunlara tazelik ve güzellik verir.
Recipes Glossary

MARMELATLAR-KAYISI, ŞEFTALİ VE ERİK MARMELATI

(Recipes Glossary) :
(Karışık)GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI350 gram kayısı, En iyi marmelatların elma, armut,350 gram olgun erik erik, şeftali ve kayısı gibi350 gram şeftali meyvelerden yapıldığını yazmıştık,1 kilo şeker karışık olarak bir marmelat tarifi1 gram limon tuzu ve yapacağız;ya bir limonun suyu. 1. Marmelatlık meyvelerden 350'şergram kayısı, erik, şeftali gibimeyvelerin kabuk, çekirdek, sap veyenmeyen kısımları çıkardıktan sonrahepsi birlikte az bir su ile birtencereye konur. Elle kolayca ezilecekhale gelince ateşten alınır. Kevgirdengeçilir ve ezmesi elde edilir. Hiç birzaman marmelata fazla su katılmazçünkü bunu koyulaştırmak güçtür. Fazlaateşte kalınca da hoş olmazlar.Renklerini ve nefasetlerini kaybedipesmer bir renk alırlar.2. Bu ezme tencereye konarakpişirilmeye başlanır. Evvelceanlatıldığı gibi pişerken şekerpartileri halinde verilir.3. Marmelatlar ateş üzerinde kıvamlıbir şekilde karıştırılır. Olupolmadığını anlamak için ayrı bir usulde; Kaynama kaşığı çekildiği zamanbıraktığı boşluk çabuk bozulmazsaolmuş demektir.4. İndirileceğine yakın limon tuzuveya bir limonun suyu katılır. Birdakika kadar kaynatıldıktan sonraateşten alınır. Sıcak olarak kavanozadoldurulur.Marmelatların saklanması:Marmelat sıcak olarak kavanozadoldurulduktan sonra: asidin kaynarsuyla eriyiğine batırılmış yağlı kağıtile örtülür, sonra kavanozun kapağısıkıca kapatılır.
Recipes Glossary

MARMELATLAR-TAZE KAYISI MARMELATI

(Recipes Glossary) :
GEREKLİ MALZEME YAPILIŞI1 kilo kokulu kayısı 1. Olgun kayısılar yıkanır,5 bardak şeker çekirdekleri çıkarılır. Doğrudan1 Limon veya bir doğruya kevgirden geçirilerek ezmesikahve kaşığı limon elde edilir.tuzu 2. Bu ezmenin üzerine şekeri katılarakbilindiği üzere pişirilir. Limonusıkılır veya limon tuzu konur. bir ikidakika daha pişirilerek ateştenalınır, kavanozlara doldurulur.Diğer bir usul deYıkanmış ve çekirdekleri çıkarılmışkayısılar arasına şekeri serpilir. Birkapta bir gün bırakılır. Ertesi günolduğu gibi pişirilip, bir limon suyusıkıp tekrar bir dakika kadarpişirmekten ibarettir.