kaza


Results for "kaza"

Ottoman - Turkish Dictionary

KAZA

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Birdenbire olan musibet. Beklenmedik belâ. * Vaktinde kılınmayan namazı sonradan kılmak. * Allah'ın takdirinin ve emrinin yerine gelmesi. * Hâkimlik, hâkimin hükmü. * İstemeden yapılan zarar. * Hükmeylemek, hüküm. * Bir şeyi birbirine lâzım kılmak. * Beyan eylemek. * Ahdini yerine getirmek. * Ödemek, edâ etmek. * İcab. * Ölüm. (L.R.) * Şeriat hâkimi olan Kadı'nın hükümetinin hududu olan memleket. (Yâni, eskiden bir hâkimin şeriat şeriat namına da'valara baktığı memlekete "kaza merkezi" denirdi.)Fık: İnsanlar arasında vuku bulan dâva ve muhasamayı şer'î hükümler dairesinde fasletmek, halletmek.(Fetvanın kazadan farkı, mevzuu âmdır; gayr-i muayyendir, hem mülzim değil. Kaza ise; muayyen ve mülzimdir.)
Islamic Glossary

KAZÂ

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın ezelde irâde ve taktir buyurduğu şeyleri, zamânı gelince, ilim ve irâdesinemuvâfık (uygun) olarak yaratması.Kazâ gelmez Hak yazmayınca,Belâ gelmez kul azmayınca.(M. Sıddîk bin Saîd)
Turkish - English dictionary

kaza

(Turkish - English dictionary) :
1. accident. 2. Islam late performance of an act of worship. etmek /ı/ to perform (a prayer or fast) at a later time. geçirmek to have an accident, for an accident to befall (someone). geliyorum demez. proverb Accidents always happen when you´re not expecting them. ile by accident. kurşunu stray bullet. olmak for an accident to happen/occur/take place. ya rıza submission to one´s fate. sigortası accident insurance, casualty insurance. ya uğramak to have an accident, for an accident to befall (someone). ve/vü kader destiny, fate, predestination. yapmak (for the operator of a machine or vehicle, the rider or driver of an animal) to have an accident (for which he is to blame). yaptırmak /a/ to cause (the operator of a machine or vehicle, the rider or driver of an animal) to have an accident.
Turkish - English dictionary

kaza

(Turkish - English dictionary) :
1. subdivision of a province. 2. administration of justice; adjudication. kuvveti judicial power.
Islamic Glossary

Kazâ Etmek

(Islamic Glossary) :
Namaz, oruç gibi farz ve vacib bir ibâdeti vakti çıktıktan sonra yapmak.Farzı kazâ etmek farzdır. Vâcibi kazâ etmek ve bozulan sünnet ve nâfileleri iâde (yenidenyapmak) vâcibdir. Vaktinde kılınmayan sünneti kazâ etmek emr olunmadı. Bu sünneti kazâederse, nâfile olur ve sünnet sevâbına kavuşamaz. (Alâüddîn-i Haskefî)