kaza


Results for "kaza"

Islamic Glossary

Kazâ Namazı

(Islamic Glossary) :
Vakti çıktıktan sonra kılınan namaz.Tertîb sâhibi olup bir namazı uykuda geçiren veya unutan kimse, sonraki namazıcemâat ile kılarken hatırlasa, imâmla namazı bitirip, sonra önceki namazını kazâ etsin.Bundan sonra imâmla kıldığını tekrar kılsın. (Hadîs-i şerîf-Dürr-ül-Muhtâr)Farz namazı, İslâmiyet'te bildirilen bir özrü olmadan kazâya bırakmak haramdır, büyükgünâhtır. Bu günâh kazâ edince affolmuyor. Kazâ ettikten sonra ayrıca tövbe etmek delâzımdır. Kazâ edince sâdece namazı kılmamak günâhı affolur. Kazâ kılmadan tövb e edincenamazı terk günâhı affolmadığı gibi, te'hir (geciktirme) günâhı da affolmaz. Çünkü tövbeninkabûl olması için günahtan sıyrılmak şarttır. (Alâüddîn-i Haskefî)Farz ve vâcib olan namazlar vaktinde kılınmazlarsa, kazâ edilmeleri emr olundu. Sünnetnamazların yalnız vaktinde kılınmaları emr olundu. Vaktinde kılınmayan sünnet namazlar,insanın üzerinde borç kalmaz. Bunun için vaktinden sonra kazâ edilmeleri em rolunmadı. Sabahnamazının sünneti vâcibe yakın olduğundan, o gün öğleden önce farzı ile kazâ edilir. Sabahsünneti öğleden sonra, başka sünnetler ise hiçbir zaman kazâ edilmez. Kazâ olursa, sünnetsevâbı hâsıl olmaz. Nafile kılınmış olur. (Kara Çelebizâde)Farz ve vâcib olan bir namazı, bile bile kazâya bırakabilmek için iki özür vardır. Biridüşman karşısında olmaktır. İkincisi üç günlük yol gitmeğe niyeti olmasa bile yolda bulunankimsenin hırsızdan, yırtıcı hayvandan, selden, fırtınadan korkmasıdır. (İbrâhim Halebî)Üzerinde kazâ namazı borcu olanın nâfile namazı kılması câiz olmaz. Çünkü Peygamberefendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem): "Farzlar yerine getirilmedikçe, Allahü teâlânâfileleri kabûl etmez" buyurdu. (Mecma'-ül-Fetâva)
Islamic Glossary

Kazâ Orucu

(Islamic Glossary) :
Oruç tutmamayı mubâh kılan (dînde bildirilen) bir özür sebebiyle vaktinde tutulamayanveya tutarken bir özür sebebiyle yâhut kast (bilerek) olmadan bozulup, Ramazân bayramınınbirinci, Kurban bayramının birinci, ikinci ve üçüncü günleri dışındaki zam anlarda gününe güntutması gereken Ramazân-ı şerîf orucu.Hasta hastalığının artmasından veya iyi olmasının gecikmesinden yâhut şiddetli ağrıgelmesinden, hasta bakıcı hastalanarak onlara bakamayıp helâk olmalarından korkar ise, oruçtutmayıp sonra orucu kazâ eder. (İbn-i Âbidîn)Kazâ orucu arka arkaya olduğu gibi ayrı ayrı günlerde de tutulabilir. Hastalık veyaihtiyarlık (yaşlılık) sebebiyle orucunu tutamayıp fidye veren kimse, daha sonra kuvvetlenir veyasağlığına kavuşursa, Ramazan oruçlarını ve tutamadığı oruçlarını tuta r. (İbn-i Âbidîn)
Turkish - German Dictionary

kaza sigortası

(Turkish - German Dictionary) :
e Unfallversicherung.
Dictionary of Economics

KAZA SİGORTASI

(Dictionary of Economics) :
Sigorta yaptıranın karşılaşabileceği harhengi bir kaza sonucunda ortaya çıkacak hasar ve zararlarını karşılayan sigorta türü. Çeşitli türleri vardır. Başlıcaları şunlardır: Kişisel Kaza Sigortası: Sigortalı kişinin, poliçelenin teminatı içinde yer alan herhangi bir kaza nedeniyle ölmesi veya çalışamayacak hale gelmesi durumunda kendisinin ve ailesinin geçimini sağlamak amacı güden sigorta türü. Hırsızlık Sigortası: Hırsızlıktan zarar görenler ve hırsızlık nedeni ile hukuki sorumluluk altına giren kişileri temin amacı ile yapılan sigorta. Motorlu Kara Nakil Araçları Sigortası: Aracın olabilecek bir kaza sonucunda, 3. kişilere verebileceği zararları karşılamak için, ya da aracın kaza sonucunda yanması, hasar görmesi, çalınması ihtimaline karşı yaptırılan sigorta. Birinci durumda trafik sigortası, ikinci durumda kasko söz konusudur.
Dictionary of Economics

KAZA SİGORTASI

(Dictionary of Economics) :
Sigorta yaptıran kişinin bir kaza sonucu olabilecek hasarını karşılayan sigorta türüdür.Kaza sigortaları ,hırsızlık sigortası ,kişisel kaza sigortası ,motorlu kaza nakil araçları sigortası gibi çeşitlidirler.