kelime


Results for "kelime"

Islamic Glossary

KELİME-İ ŞEHÂDET

(Islamic Glossary) :
"Eşhedü en lâ ilâhe illallâh ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh" mübâreksözü. Mânâsı şöyledir: "Görmüş gibi bilir ve inanırım ki, Allahü teâlâdan başka, varlığı lâzımolan, ibâdet ve itâat olunmağa hakkı olan, hiç ilâh, hiçbir kimse yoktur. Görmüş gibi bilir,inanırım ki, Muhammed sallallahü aleyhi ve sellem, Allahü teâlânın hem kulu, hempeygamberidir. O'nun gönderilmesi ile, O'ndan önceki peygamberlerin dinleri tamâm olmuş,hükümleri kalmamıştır. Ebedî seâdete, kurtuluşa kavuşmak içi n, ancak O'na uymak lâzımdır.O'nun her sözü, Allahü teâlâ tarafından kendisine bildirilmiştir. Hepsi doğrudur. Yanlışlıkihtimâli yoktur."...Ramazan ayında dört şeyi çok yapınız! Bunun ikisini Allahü teâlâ çok sever. Bunlar;Kelime-i şehâdet söylemek ve istiğfâr etmektir. İkisini de, zâten her zaman yapmanızlazımdır. Bunlar da, Allahü teâlâdan Cennet'i istemek veCehennem ateşinden O'nasığınmaktır... (Hadîs-i şerîf-Et-Tergîb vet Terhîb)İhlâs ile (yalnız Allahü teâlânın rızâsını düşünerek) Kelime-i şehâdet getiren Cennet'egirer. (Hadîs-i şerîf-Taberânî)Kelime-i şehâdet söylemenin dört şartı vardır: Dil ile söylerken, kalb hazır olmak. Mânâsınıbilmek. Hulûs-i kalb ile (ihlâsla yâni Allahü teâlânın rızâsını düşünüp, inanarak) söylemek.Tâzîm ile (hürmetle) söylemek. (Kutbüddîn İznikî)İnanarak Kelime-i şehâdeti söylemenin yüz otuz kadar faydası vardır. Bunlardan, ölürkenolan beşi; 1) Azrâil aleyhisselâm ona güzel sûrette gelir. 2) Yağdan kıl çeker gibi rûhunu alır.3) Cennet kokuları gelir. 4) Müjdeci melekler gelir. 5) Merhabâ y â mü'min! Sen Cennetliksindenir. (Kutbüddîn İznikî)
Islamic Glossary

KELİME-İ TAYYİBE

(Islamic Glossary) :
"Lâ ilâhe illallah, Muhammedün resûlullah" sözü. Kelime-i tevhîd de denir. (Bkz. Kelime-iTevhîd)...Kelime-i tayyibe bir sadakadır (Allahü teâlânın rızâsını kazanmak için birşey vermek,iyilik etmek gibidir). Namaza gitmek için sâhibinin attığı her adım da bir sadakadır. Yoldagelip geçene ezâ veren şeyleri gidermek de sadakadır. (Hadîs-i şerîf-Sahîh-i Müslim)
Islamic Glossary

KELİME-İ TEHLÎL

(Islamic Glossary) :
"Lâ ilâhe illallah" sözü. (Bkz. Kelime-i Tevhîd, Kelime-i Tehlîl)
Islamic Glossary

KELİME-İ TEMCÎD

(Islamic Glossary) :
"Lâ havle velâ kuvvete illâ billah" sözü.ÊMânâsı; "Güç ve kuvvet ancak Allahüteâlâdandır" demektir.Îmâm-ı Rabbânî hazretleri, din ve dünyâ zararlarından kurtulmak için, her gün beş yüzkerre Kelime-i temcîd okurdu. (Senâullah-ı Pâni Pûtî)Korkulu zamanlarda ve cin çarpmasını def etmek için Kelime-i temcîd okuyunuz. (AhmedFârûkî)Derdlerden kurtulmak ve murâda (isteğine, dileğine) kavuşmak için; beş yüz kerre Kelime-itemcîd ile, evvelinde ve âhirinde (sonunda) yüzer defâ salevât-ı şerîfe (Allahümme salli alâseyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed) okuyup duâ etme lidir. (MuhammedMa'sûm)
Islamic Glossary

KELİME-İ TENZÎH

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın her türlü noksan sıfatlardan temiz ve uzak olduğunu ifâde eden"Sübhânellah" sözü.Beş vakit namazdan sonra, sessizce; otuz üç kerre kelime-i tenzîh ve otuz üç kerre tahmîd(Elhamdülillah) ve otuz üç defâ tekbîr (Allahü ekber) söylemek sünnettir. (Îmâm-ı Nevevî)