kelime


Results for "kelime"

Islamic Glossary

KELİME-İ TEVHÎD

(Islamic Glossary) :
"Lâ ilâhe illallah, Muhammedün resûlullah" sözü. Mânâsı şöyledir: Allahü teâlâdan başkailâh yoktur. Muhammed aleyhisselâm O'nun resûlüdür, peygamberidir. Kelime-i tevhîde;Kelime-i ihlâs, Kelime-i takvâ, Kelime-i tayyibe, Da'vet-ül-hak, Urvet-ül-vüs kâ, Kelime-isemeret-ül-Cennet de denir.Yerleri ve gökleri, terâzinin bir kefesine, bu kelime-i tevhîdi diğer kefesine koysalar, bukelimenin bulunduğu kefe, elbette ağır gelir. (Hadîs-i şerîf-Mektûbât-ı Rabbânî)Müslümanlardan bir kimseye, ilk önce Kelime-i tevhîdin mânâsını bilmek ve inanmakfarzdır. (İmâm-ı Gazâlî)Bir kâfir, kelime-i tevhîdi söyleyince ve mânâsına inanınca, o anda müslüman olur. Fakat,bunun da, her müslüman gibi îmânın altı esâsını ezberleyip mânâsını iyice öğrenmesi lâzımdır.(İbn-i Âbidîn)Hak teâlâ hazretleri, Mûsâ aleyhisselâma buyurdu ki: "Yâ Mûsâ! Kıyâmet günündemeleklerin seni ziyâret etmesini istersen, Kelime-i tevhîdi çok söyle!" (Ka'b-ül-Ahbâr)Rabbimizin gazâbını, intikâmını söndürmek için kelime-i tevhîdden daha faydalı bir şeyyoktur. (İmâm-ı Rabbânî)Ölüm hastası İhlâs sûresini çok okumalıdır. Yatağı karşısında Kelime-i tevhîd yazılı levhaasılı olmalıdır. (S. Abdülhakîm Arvâsî)
Islamic Glossary

KELİMETULLAH

(Islamic Glossary) :
1. Allahü teâlânın ism-i şerifi. Allahü teâlânın dîni.İki ordu karşılaştıkları zaman, melekler iner ve tesbih etmeye başlarlar. Falanca dünyâiçin, falanca hamiyyetinden ve cesâretinden, falanca soyuna ve milliyetinedüşkünlüğünden dolayı savaştı diye yazarlar. Sakın falanca Allah yolunda öldürüldüdemeyin. Ancak kelimetullahı yüceltmek için savaşanlar Allah yolundadırlar. (Hadîs-işerîf-İhyâ-u Ulûmiddîn)2. Îsâ aleyhisselâmın lakabı.Îsâ aleyhisselâm kelimetullahtır. Çünkü babası yoktur. Allahü teâlânın ol emri ile anasındandünyâya geldi. Bundan başka Allahü teâlânın emirlerini insanlara ulaştırdı. (Mevlânâ Hâlid-iBağdâdî)
Islamic Glossary

Şehâdet Kelimesi

(Islamic Glossary) :
Kelime-i şehâdet, İslâm'ın beş şartından birincisi. "Eşhedü enlâ ilâhe illallah ve eşhedü enneMuhammeden abdühû ve resûlüh" mübârek sözü. (Bkz. Kelime-i Şehâdet)Şehâdet kelimesini okumanın yüz otuz kadar fâidesi vardır. Bunlardan birisi de sıratköprüsünü yıldırım gibi geçmektir. (Kutbüddîn İznikî)
Turkish - English dictionary

kelime

(Turkish - English dictionary) :
word. arası print. spacing. hazinesi vocabulary. karışıklığı paraphasia. kelime/ bekelime word by word. si kelimesine word for word. oyunu a play on words, pun. i şahadet the İslamic confession of faith. i şahadet getirmek to confess one´s belief in God by reciting the kelimei şahadet.