klasik


Results for "klasik"

Dictionary of Economics

NEOKLASİK BÜYÜME MODELİ

(Dictionary of Economics) :
Neoklasik iktisat veri kaynaklarının optimum dağılım koşullarını araştırır ve bireylerin iktisadi davranışlarından hareket eder. Dolayısıyla mikro-statik bir teoridir, büüyme sorunları bu teorinin temel yapısında yer almaz. Ancak bu teori piyasa ekonimisinin, her zaman etkin kaynak dağılımını sağlayacağını göstermeye çalışmaktadır. O nedenle Roy Harrod, 20. yüzyılın ortalarında uzun dönem büyüme içerisinde kapitalizmin tam ismtihdam dengesini sağlayabilecek mekanizmalardan yokun olduğunu gösteren bir model ortaya atılınca neoklasik iktisatçılar büyüme sorunları ile ilgilenmek ve büyüme sürecinde sistemin tam istihdamı sürdürecek intibak mekanizmalarına sahip olduğunu göstermeye çalışmak durumunda kaldılar.Büyüme iktisadına temel sorun artan işgücü ve sermaye miktarının ve değişen teknolojinin ekonomiye etkilerini ortaya koymaktır. Neoklasik iktisatçılar tam istihdam dengesindeki bir ekonomide işgücü ve sermaye miktarının artmasının tam istihdam dengesini bozmayacağını, bunu sağlayacak mekanizmalara sistemin sahip olduğunu öne sürdüler. Sözünü ettikleri mekanizma, bütün tahlillerinde kullandıkları arz ve talep mekanizmasıdır: Ekonomide tam istihdamın uzun dönemde korunabilmesi için işgücü, sermaye e üretim artış organlarının aynı olması gerekir. Fiyat mekanizması bunu sağlar. Şayet sermaye miktarı işgücü miktarından daha hızlı artarsa, bu adam başına sermaye miktarının çoğalması demektir. O zaman sermayenin getirisi, yani karlılığı düşer. Bu daha çok emek kullanan tekniklere dönülmesine yol açar. Böylece iki faktörün büyüme hızı tekrar eşitlenir. Görüldüğü gibi burada faktörlerarası sınırsız ikame (sınırsız teknolojik olanaklar), azalan getiri gibi tipik neoklasik varsayımların kullanılmasına devam edilmektedir. Öte yandan eğer işgücü miktarı sermaye miktarından hızlı artarsa bu kez adam başına sermaye azalır. Bu sermayenin getirisinin yükselmesi demektir. Dolayısıyla sermaye-yoğun tekniklere dönülür ve eşitlik yine sağlanır. Bu yapıda bütün işletmeler en son teknolojiyi kullanmaktadırlar. Bunu sağlayan sermayenin yoğrulabildiği varsayımıdır. Yani teknolojik gelişme oldukça sermaye stokları yeni teknolojiye uygun hale getirilebilmekte, yani üretim fonksiyonu sürekli kaymaktadır.
Dictionary of Economics

NEOKLASİK İKTİSAT

(Dictionary of Economics) :
Akademik iktisat dünyasında klasik okulun egemenliği 1350li yıllara kadar sürdü. Ancak o dönemin siyasal ve sosyal koşullarında artı emekdeğer teorisine dayalı bir iktisadı sürdürmek sözkonusu olamazdı. Çünkü emek değer teorisinin Marxın elinde artık değer kavramına ulaşması, böyle bir teorinin kapitalizm altında akademik iktisadın temelini oluşturmaya devam etmesini eşyanın tabiatına aykırı kılmaktaydı. Nitekim aynı yıllarda Cournot, Dupuit ve Cossen gibi iktisatçılarca temel kavramları önceden geliştirilmiş bulunan yeni bir yaklaşım ortaya çıktı. Emek-değer teorisini fayda-değer teorisi ile değiştiren bu yaklaşımın kurucuları Jevons ve Menger, başlıca teorisyenleri ise Marshall ve Walrastır. Teori sonradan Edgeworth, Wicksell, Clark, Fisher, Pareto gibi iktisatçılarca olgunlaştırılmıştır.Neoklasik iktisat 1870lerden itibaren akademik iktisat dünyasına egemen oldu. Nitekim o yıllardan itibaren iktisadın temel ders kitabı Marshallın İlkeleri oldu. Bu durum Keynesçiliğin yükselmesine kadar sürdü. Ancak buna bakarak neoklasik iktisadın 1870ler ile 1930lar arasında ağırlık taşımış bir iktisat yaklaşımı olduğunu söylemek doğru olmaz. Neoklasik iktisat ortaya çıktığı dönemden itibaren günümüze kadar yöntemi, öncüleri, varsayımları ve kavramları ile akademik iktisada egemen olmuştur.Neoklasik iktisatta temel hareket noktası rasyonel davranan bireydir. Bunnu anlamı üreticilerin kar, tüketicilerin fayda maksimizasyonu peşinde koşmasıdır. İnsanların tercihleri ile teknoloji veridir. Tarihsel zaman yerine kavramsal zaman sözkonusudur. İşte bu çerçeve neoklasik iktisadın tarih, sosyoloji, siyaset, psikoloji ve sınıf ilişkileri ile temasını keser.Neoklasik iktisadın bir başka önemli önkabulü kaynak miktarını veri alınmasıdır. Yani insanların sahip oldukları üretim faktörleri miktarının başlangıç miktar ve dağılımı o şekliyle veri kabul edilir. Böyle bir durumdan hareketle etkin kaynak dağılımının koşulları araştırılır. Dolayısıyla neoklasik iktisadın konusu veri kaynakların optimum dağlıımıdr.Neoklasik iktisada göre serbest piyasa ekonomisi optimum kaynak dağılımını sağlar. Yani serbest piyasada fiyatların hareketi ekonomiyi öyle bir noktaya getirir ki, artık yeni değişimler yaparak toplam refah drüzeyini yükseltmek mümkün olmaz.
Dictionary of Economics

NEOKLASİK SENTEZ

(Dictionary of Economics) :
Keynesin görüşlerinin neoklasik mikroiktisatla uyumlu hale getirilmesine yönelik makro modeller kırma çabaları soucu oluşturulan ve akademik iktisada İkinci Dünya Savaşı sonrasından 1970lerin baºlarina kadar egemen olan yaklaşım. Başlıca temsilcileri Hicks, Hansen ve Samuelsondur.Neoklasik sentezi Marshallın sentezi ile karıştırmamak gerekir. Alfred Marshall yaptıklarında klasik iktisadla neoklasik iktisadın bir sentezini yapmaya çalıştı. Ancak Marshall neoklasik iktisadın kurucularından ve başlıca teorisyenlerinden biri sayılır. Neoklasik sentez onun çabaları için kullanılan bir ad değildir. Neoklasik sentez, bu senteze dayalı iktisat politikaları başarılı olduğu ölçüde teorideki egemenliğini de sürdürdü. Ancak stagflasyon karşısında bu politikaların çaresiz kalması, arkalarındaki teorik yapının da gözden düşmesine ve sorgulanmasına neden oldu. Bugün çoğu iktisatçıya göre neoklasik sentez eklektik bir yapıdır ve çıkmaz bir sokaktır. Çünkü neoklasik mikroiktisadın, Keynesçi yaklaşımla bağdaştırılması mümkün değildir.Neoklasik sentezin tanınmış teorik ifade biçimleri ve aygıtları IS-LM analizi ile Philips eğrisidir. Bu yapılara göre enflasyon sayesinde işsizliği gidermek mümkündür. Zaten ikisinin bir arada ortaya çıkmasına stagflasyon denilmiştir. Neoklasik sentezin çöküşü iktisatta makro modellerin mikro temelleri sorununu ön plana getirmiştir.
Dictionary of Economics

KLASİK OKUL

(Dictionary of Economics) :
Adam Smith ile batlayarak David Ricardo ile devam eder.
Dictionary of Economics

NEO-KLASİK OKUL

(Dictionary of Economics) :
1870-1920 yılları arasında, klasik değer teorisi dışında klasik iktisatçıların görüş ve ideolojilerini benimseyen iktisatçıların okudukları okuldur. Neoklasikler, mikro ekonomiye önem vermiş, fayda ve kâr maksimizasyonundan hareket ederek arz-talep mekanizması içinde denge, çıktı ve fiyat dağılımını incelemişlerdir.