komün


Results for "komün"

Turkish - Turkish dictionary

KOMÜNİZM

(Turkish - Turkish dictionary) :
is. Mülkiyet, din, aile, millî, kültür v.b. kurumlara karşı olan. Üretimde, tüketimde ortaklaşmayı öngören ve parti diktasına dayanan yönetim şekli,
Ottoman - Turkish Dictionary

KOMÜNİZM

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Fr. Cemiyet içinde fertlerin her türlü mülkiyet haklarını ve aile hayatını ve dini kaldırıp materyalizmi esas alan ve bütün mülkiyeti devlete mal eden bâtıl bir nazariye.(Şimalde koca bir devlet, gençlik hevesatını elde ederek, bu asrı fırtınalarıyla sarsıyor. Çünki: Akibeti görmiyen kör hissiyatla hareket eden gençlere, ehl-i namusun güzel kızlarını ibahe eder. Belki hamamlarında erkek kadın beraber çıplak olarak girmeleri ve izin vermeleri cihetinde bu fuhşiyatı teşvik eder. Hem serseri ve fakir olanlara zenginlerin mallarını helâl eder ki: Bütün beşer, bu musibete karşı titriyor. S.)(Evet hariçte iki cereyana karşı bu kahraman millet, Kur'an kuvvetiyle dayanabilir. Yoksa küfr-ü mutlakı, istibdad-ı mutlakı, sefahet-i mutlakı ve ehl-i namusun servetini serserilere ibahe etmesini âlet ederek, dehşetli bir kuvvetle gelen bir cereyanı durduracak, ancak, İslâmiyet hakikatıyla mezcolmuş, ittihad etmiş ve bütün mâzideki şerefini İslâmiyette bulmuş olan bu milletteki din kuvveti ve iman bütünlüğüdür...Şimâldeki dehşetli anarşilik tohumunu saçan ve nesil ve milleti mahveden ve herkesin çocuklarını kendine alıp karabet ve milliyeti izale eden ve medeniyet-i beşeriyeyi ve hayat-ı içtimaiyeyi bütün bütün bozmağa yol açan kızıl tehlike... R.N.) (Bak: Anarşizm)
Dictionary of Economics

KOMÜNİZM

(Dictionary of Economics) :
Karl Marxa göre, kapitalizmden sonra sosyalizm ara aşamasının ardından teknolojik gelişmenin Herkesten emeği kadar, herkes ihtiyacı kadar ilkesinin uygulanabilmesine imkan vereceği toplum düzeni. Görüldüğü gibi, komünizm herkesin istediği mal ve hizmeti tüketebileceği bir bolluk toplumunun adıdır. Bu toplum düzeninde sınıf farkları da ortadan kalkmış olacağı için proletarya diktatörlüğü söz konusu olmayacaktır.1917 Ekim Devriminden sonra SSCB için ve sonradan benzer toplum düzenleri kuran ülkeler için Batıda komünizm sözcüğünün kullanılması bu terimle ilgili olarak kavram kargaşasına yol açtı. Marxist aydınlar dışında hemen hemen herkes komünizm terimi ile SSCB ve vb. toplum düzenlerini anlar oldu. SSCB Komünist Partisinin SSCBnin komünizme geçtiğini açıklayan kararı ise, bu kavram kargaşasını iyice artırdı.SSCB vb. ülkelerin 1980li yılların sonlarına doğru yavaş yavaş piyasa ekonomisi ve Batı tipi demokrasi yolunda reformlar yapmaları kimi çevrelerde komünizmin öldüğü, kimi çevrelerde ise komünizmin içi boş bir ütopya olduğu düşüncesini doğurdu. Bunun nedeni yukarıda belirtilen kavram kargaşasıdır. Merkezi planlamanın, kapitalizm karşısındaki iktisadi başarısızlığı -ki, bununda geçici bir tarihsel dönem olduğu söylenmektedir- komünizmin yenilgisi olarak yorumlanmıştır. Oysa komünizm kapitalizmden sonra, işçilerin toplumu bir dönem yönetmesi ve devletin sönmeye yüz tutmasının ardından geleceği düşünülen bolluk toplumunun adıdır. Dolayısıyla yaşanmış bir toplum düzeni değildir, çünkü şartları doğmamıştır.
Turkish - English dictionary

komünizm

(Turkish - English dictionary) :
communism.
Sociological Dictionary

KOMÜNİZM [İng. Comunism]:

(Sociological Dictionary) :
(Bkz. Marksizm)