kontrol


Results for "kontrol"

Dictionary of Economics

FİYAT KONTROLÜ

(Dictionary of Economics) :
Fiyat seviyesinin büyük oranda ve devamlı olarak yükselmesinin hükümet tarafından alınan önlemler ile önlenmeye çalışılmasıdır.
Dictionary of Economics

STOK KONTROLÜ

(Dictionary of Economics) :
Üretim sırasında üretilen mamule dolaylı veya dolaysız olarak katılan her türlü fiziksel varlıkların ve mamulün maliyeti minimum olacak şeklide belirlenmesi ve yönetilmesidir.
Dictionary of Economics

ÜCRET KONTROLLERİ

(Dictionary of Economics) :
Fiyatlarda istikrar sağlamak, gelir dağılımını iyileştirmek gibi iktisadi amaçlarla ücretlerde yapılan kısıtlamalardır. Gelir dağılımını iyileştirilmesi için ücret kontrolü asgari ücreti belirlemek şeklinde yapılır. Fiyatlarda istikrar sağlanmak amacıyla yapılan ücret kontrolü ise, ücret artışlarının verimlilik ve üretimlerdeki artışlarla dengeli olarak yürütülmesi şeklindedir.
Environmental Glossary

KONTROL BENDİ

(Environmental Glossary) :
[ Check dam ] Özellikle toprak erozyonunu denetlemek amacıyla kullanılan, suyun ve molozun kanaldaki akışını geciktirmeye yönelik küçük bent.
Automotive Industry Glossary

Cruise Control (Otomatik hız kontrol)

(Automotive Industry Glossary) :
Sürücünün ayağını gazdan çekmesine olanak tanıyarak, otomobili belli bir hızda tutabilen bir sistemdir. Bu sistemde, araç ayarlanmak istenilen hıza ulaştığında ilgili sistem ile ilgili bir düğmeye basılır ve ayak gaz pedalından çekilir. Sistem devreden çıkarılmak istendiğinde tekrar gaza basmak ya da ilgili düğmeye tekrar basmak yeterlidir.