kota


Results for "kota"

Sociological Dictionary

KOTA METODU [İng. Fundamentalism]:

(Sociological Dictionary) :
Kavram aslına dönmek ve köklere inmek anlamını taşımaktadır. Bir bakıma radikalizmin (Bkz. Köktendincilik) dini hayatla ilgili bir yönüdür.Köktendincilik, Birinci Dünya Savaşı sırasında ABD'de ortaya çıkan bir dini akımdır. Protestan mezhebinde aşırı tutuculuğu ifade eder. (Bolay, S. H., 1996) Hıristiyanlığın aslına dönülmesini isteyen ve İncilin harfi hargine tefsir edilmesini ve elde edilen yorumun Hıristiyanların hayatında temel alınmasını ileri süren bir akımdır. Hıristiyan âleminde dünyevîlik ile uhrevîliğin arasındaki sosyal mesafenin açılması bu akıma güç vermiştir.Müslüman Dünyasında köktendincilik hareketleri İslâmın özünden kaynaklanan hareketler olayıp daha ziyade Batı emperyalizmine ve Batı müdahalelerine karşı doğan bir akımdır. Aşırı tepkiye sahip kitleleri şekillendirmektedir. Aslında İslâmı iyi kavrayabilmiş bir Müslümanın köktendinci olmasına da ihtiyaç yoktur. Çünkü, İslâm'da çok büyük bir yer tutan itikadî hükümlerin yanında, ahlâkî ve amelî hükümler de yer almakta ve bunlar bu bütünü teşkil etmektedir. İnanç dünyası ile sosyal hayat içiçedir. Ancak, İslâmın farklı yorum ve mezheplerine göre yaşayan toplumlarında İslâmla da ters düşen köktendinci hareketlerle ve eylemler görlebilmektedir. Bunlar bütün İslâm ülkeleri için genelleştirilmez. (Bkz. İslâmiyet)
Sociological Dictionary

KOTA METODU [İng. Quota Method]:

(Sociological Dictionary) :
(Bkz. Örnekleme).
Dictionary of Economics

İTHALAT KOTALARI

(Dictionary of Economics) :
Hükümetlerin ithal edilecek mal hacminin fiziki miktar veya değer olarak sınırlandırmalarına kota adı verilir. Kotalar, belirli sürelere göre düzenlenirler. Örneğin, bir yıl veya latı ay içinde ithal edilecek yabancı otomobillerin sayısının bir adet, veya değerini bir milyon dolar olarak belilemek gibi. İthalatı kotaya bağlı mallardan, ayrıca normal Gümrük Vergisi de alınabilir.İthalata getirilen sınırlama belirli bir ülkeye veya kişiye yönelik değilse, bu tür kotalara global kota ismi verilir. İthalat kotaları, ithal edilen malların miktarını her an bilebilmek amacıyla belirli bir lisansa göre uygulanır. Bu uygulamada ithalatçılara ithal yapabilmelerine olanak veren özel izin belgeleri sağlanır; onlar da ithalatlarını bu izinle gerçekleştirirler. Böylece yapılan ithalat devletçe kolaylıkla denetlenmiş olur. Bu şekilde lisansa bağlı kotalara da tahsisli kotalar adı verilir.
Dictionary of Economics

KOTA

(Dictionary of Economics) :
İthal veya ihracına izin verilecek mal hacminin hükümetler tarafından fiziki miktar ya da değer olaraksınırlandırılması. Belirli sürelere göre, (Örneğin 6 ay-1 yıl) belirlenen kotaların Global kota, Tahsisli kota ve Gümrük tarife kotaları şeklinde isimlendirilen çeşitli türleri vardır. Global kotalar sadece ithal edilecek mal hacmini belirler. Tahsisli kotalar, kotaların ithalatçılar arasında belirli kriterlere göre dağıtıldığı kotalardır. Bu tür kota sismemi, belli bir miktarın ithal edilebilmesi için verilen özel bir izin belgesi olan ithalat lisansları aracılığıyla yürütülür. Gümrük tarife kotalarında, belirli bir ithalat mitarına kadar kallar normal gümrük vergisi ödenerek ithal olunurken, bu miktarın aşılmasından sonra tarifeler yükseltilmektedir.
Dictionary of Economics

KOTASYON

(Dictionary of Economics) :
Belirli bir tarihte borsada işlem görmüş kıymetlerin rayiçlerini ifade eden terim.