kuram


Results for "kuram"

Turkish - Turkish dictionary

KURAM

(Turkish - Turkish dictionary) :
is. 1. Uygulamalardan bağımsız olarak ele alınan soyut bilgi, nazariye, teori. 2. Belli bir konuda sistemli düşünceler, görüşler bütünü.
Philosophical Dictionary

Adler Kuramı.

(Philosophical Dictionary) :
bkz. Aşağılık Duygusu.
Philosophical Dictionary

Andırışlar Kuramı.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Faraziyye-i temsiliyye, Fr. Theorie des analogues). Komşu örgenlerle aynı bağlantıda olan örgenlerin, görevleri ve biçimleri başka olsa da, aynıö rgen olduklarını ileri süren kuram... Geoffroy Saint Hilaire tarafından ileris ürülmüştür. Karşılaştırmalıanatomib ilimiyle dönüşümcülük öğretisinin çok yararlandığı bu kurama göre bir örgenin niteliğini bağlantıları belirtir. Örneğin kuşun kanadı, balığın yüzgeci, insanın kolu ayrı görevlerde ve ayrı biçimlerde bulundukları halde komşu örgen olarak aynı örgene bağlanmış olduklarından ötürü aynı örgendirler. Buna karşı balığın galsemesi ve insanına kciğeri aynı işi gördükleri ve birbirlerine pek benzedikleri halde aynı örgen değildir, çünkü bağlantıları başkadır. bkz. Andırım.
Philosophical Dictionary

Bağıntılılık Kuramı.

(Philosophical Dictionary) :
bkz. İlişkinlik Kuramı.
Philosophical Dictionary

Bilgi Kuramı.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Mephası mârifet, Fr. Epistemologie, Gnoseologie; Al. Wissenschaftslehre, Gnoseologie; İng. Epitemology, Gnosiology; İt. Epitemologia, Gnoseologia). Bilenle bilinen arasındaki ilişkileri inceleyen bilim dalı... Bilgi, bilenle bilinen 'süje-obje, insan-nesne) arasındaki ilişkidir. Her bilim kendi alanındaki nesneleri ele alır ve inceler, ama hiç bir bilim bilginin kendiliğinden ne olduğunu araştırmaz. Bilginin ne olduğunu araştıran, bilenle bilinenin özelliklerini, varlık karakterlerini, aralarındaki bağları ortaya çıkarmaya çalışan bilgi kuramıdır. Çağdaş bilgi kuramı, bir yansıma kuramıdır. (Os. İnikâs naşariyesi, Fr. La theorie de reflet). Çağdaş bilgi kuramına göre bilgi, nesnel gerçeğin insan beynindeki yansımasıdır. Evren bilinebilir ve insan bilgisi sınırsızdır. Bilgi süreci, insan bilincini her an biraz daha geliştirmektedir. Eskiden birbirlerinin karşıtı sanılan teori ile pratik tam bir birlik içindedirler ve birbirlerinden ayrılamazlar. Teori pratiği etkilerken pratik de teoriyi etkilemekte ve böylece insan bilgisi her an biraz daha gelişmektedir. İnsan bilgisi, nesnel gerçeği sadece yansıtmakla kalmaz, aynı zamanda ve sürekli olarak nesnel gerçeği oluşturur. Duyumlarımızın getirdiği sezgi ile başlayan bilgi soyut düşüncemizi gerçekleştirir, soyut düşüncemiz de pratikle denenir ve doğrulanır. Bilgibilim (Os. Nazariye-i ilim, Fr. Theorie de la connaissance) diyalektik yapıda olmakla eytişimsel özdekçilikte yansı kuramı, metafizik yapıda olmakla idealist anlayışlarda epistemoloji ve gnoseoloji deyimleriyle adlanır. Eşanlamda da kullanılan bu son iki deyimin birbirinden ayrılmasını öneren M. Baldwin, sözlüğünde (Dictionary, 414 B ve 333 B) bilginin özü, kaynağı ve sınırını inceleyen bilgibilme epistemoloji; bilgi olgusunun varlık değeri bakımından eleştirisini gerçekleştiren bilgilime gnoseoloji denilmesini önermiştir. bkz. Bilgi, Bilinemezcilik, Bilim.