kuru


Results for "kuru"

Dictionary of Economics

UZLAŞTIRMA KURULU

(Dictionary of Economics) :
Toplu iş uyuşmazlıklarını barışçı yollarla çözümlemeye çalışan, işçi ve işveren tarafusız aracıları ile üçüncü tarafsız aracıdan meydana gelen bir kuruldur. Türk mevzuatına göre toplu sözleşmelerde bir anlaşmazlık olduğu takdirde tarafların isteği çerçevesinde Bölge Çalışma Müdürlğünden özel arabulucu istenir. Eğer taraflar arabulucu istemezler ise bu takdirde uyuşmazlığın başladığı tarihten 60 gün sonra Bölge Çalığşma Müdürlüğü tarafından resmi arabulucu tayin edilir. Uzalştırma özel arabuluculukta 30 gün, resmi arabuluculukta 15 gün devam eder. Eğer bu süre içinde arabulucunun kararı taraflarca kabul edilirse taraflara 6 gün daha verilir. Bu altı gün içinde anlaşma sğlanır. Eğer arabulucunun kararını taraflar kabul etmezlerse işçiler grev kararı alabilirler. Eğer işletme grev yasağı olan bir işletme ise anlaşma Yüksek Hakem Kurulu tarafından sağlanır.
Dictionary of Economics

YÜKSEK HAKEM KURULU

(Dictionary of Economics) :
Türkiyede belirli durumlarda iºçi ve iºverenler arasindaki toplu sözleşmelerle ilgili anlaşmazlık ve uyuşmazlıkları çözmekle görevli kurul. 1982 Anayasasının 54. maddesine göre 1983de 2822 sayılı yasayla kuruldu. İşçi ya da işveren sendikalarının etkinliklerinin durdurulabileceği, grev ve lokavt yetkilerinin ertelenebileceği ya da askıya alınabileceği olağanüstü yönetim biçimlerinin yürürlükte olduğu durumlarda, Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu hükümlerine göre YHK yürürlük süresi sona ermiş bulunan toplu iş sözleşmelerinin, ilgililerin başvurusu üzerine ve gerekli gördüğü değişiklikleri yaparak yeniden yürürlüğe koyar. Grev ve lokavtın yasak olduğu işyerlerindeki uyuşmazlıklarda ise, arabuluculuk yoluyla anlaşmaya varılamadığına ilişkin tutanağın alınmasından ya da geçici grev ve lokavt yasağının altı ayı doldurmasından başlayarak altı işgünü içinde taraflardan biri YHKya başvurulabilir. Öte yandan, grev ve lokavtın ertelendiği durumlarda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı da erteleme süresinin bitiminde YHKya baºvurabilir. Yüksek Hakem Kurulunun kararları kesindir ve toplu iş sözleşmesi hükmündedir.
Dictionary of Economics

ALIT KURU

(Dictionary of Economics) :
Dövizin para otoriteleri tarafından saptanan alış fiyatıdır. Türkiye'de efektif ve efektif olmayan dövizler için farklı alış kurları uygulanmaktadır.
Dictionary of Economics

KURUMLAR VERGİSİ

(Dictionary of Economics) :
Safi kurum kazançları üzerinden alınan nisbi bir vergidir.Gerçek kişiler dışında kalan bazı kişilerin safi kazançlarından alınan
Dictionary of Economics

DENGE DÖVİZ KURU

(Dictionary of Economics) :
Toplam döviz talebinin toplam döviz arzına eşit olduğu noktada olutan kurdur.