kuru


Results for "kuru"

Dictionary of Economics

ESNEK DÖVİZ KURU

(Dictionary of Economics) :
Bir ülke parasının diğer ülke paraları karşısındaki değerinin döviz arz ve talebine göre belirlendiği sistemdir. Bu sistemde döviz kurları üzerinde herhangi bir hükümet müdahalesi yoktur. Piyasada döviz arzı sabit iken döviz talebinde artış olursa döviz kuru yükselir. Döviz kurunun yükselmesi ulusal paranın değer yitirmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle döviz kurunun yükselmesi ihracatın artması ithalatın azalmasını sağlar. Döviz kurunun düşmesi durumunda ulusal para değer kazanır. Bunun sonucunda ihracat daralır, ithalat artar. Esnek kur sistemine, değişken kur sistemi, dalgalı kur sistemi ya da yüzen kur sistemi gibi adlar da verilmektedir.
Dictionary of Economics

İŞ VE İŞÇİ BULMA KURUMU

(Dictionary of Economics) :
4837 sayılı yasa ile kurulmuş iş ve işçi bulma etkinliklerini yerine getiren kamu iktisadi kuruluşu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı olan bu kurum, işçilerin elverişli oldukları işlere yerleştirilmelerine ve çeşitli işler için elverişli işçiler bulunmasına aracılık eder. Buna ek olarak geçim koşullarının yükseltilmesi için gereken önlemlerin saptanmasına ve uygulanmasına yardımcı olur. Öteki görevleri arasında işçilerin mesleki eğitimlerinin yükseltilmesi, kalifiye işçi yetiştirilmesi için gerekli önlemlerin alınması Uluslararası Çalışma Örgütünün sözleşmelerinde belirtilen ilkelerin uygulanması sayılabilir. Başlangıçta yurtuçi istihda işleriyle uğraşırken, 1961den sonra yurtdışından işçi taleplerini karşılama ve yurtdışına işçi gönderme işleri de görevleri arasına alınmıştır. Fakat yurtdışından işgi talebi kesilince bu işlev ortadan kalkmıştır.
Dictionary of Economics

KAMU İKSİTADİ KURULUŞLARI

(Dictionary of Economics) :
(Bk. İktisadi Devlet Teşekkülleri)
Dictionary of Economics

KURUCU HİSSE SENEDİ

(Dictionary of Economics) :
Ananin ortaklıkların kuruluşunda ya da sermaye arttırımında kurumlara veya önemli yararı geçen diğer kişilere verilen, nama yazılı bedelsiz hisse senedi. Kurucu haklarını temsilen düzenlenen hisse senetleri ana sözleşme hükmü ile tanınmakta ve sahiplerine yönetime katılma hakkı vermeyip, sadece kara katılma hakkı sağlamaktadır.
Dictionary of Economics

KURUMLAR VERGİSİ

(Dictionary of Economics) :
Kurum kazançları üzerinden alının vergi. Gelir Vergisi gibi dolaysız bir vergi olan Kurumlar Vergisi, Gerçek kiºiler dışında kalan bazı kişilerin safi kazançları üzerinden alınan vergi olarak da tanımlanır. Kurumun, tüzel kişiden farklı bir kavram olması nedeniyle, tüzel kişilerin tümü, örneğin şahıs şirketleri Kurumlar Vergisine tabi değildir. Kurumlar Vergisi kapsamına 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu çerçevesinde sermaye şirketleri, kooperatif şirketler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek ve tesisler ile vakıflara ait iktisadi işletmeler girmektedir. Kurumlar Vergisinin gelir vergisinden ayrı olarak uygulanması iki temel düşünceye dayanmaktadır. İlki, kurumların kendilerini oluşturan ortaklardan ayrı, bağımsız bir varlığa ve hukuki kişiliğe sahip olmasıdır. Bu özellik onlara ortaklarından bağımsız olarak her türlü iktisadi faaliyeti yürütme olanağı vermektedir. Bu nedenle kurum kazançlarını ayrı olarak vergilendirme, hissedarların ödedikleri gelir vergisi nedeniyle bir mükerrerliğe yol çamamaktadır. İkincisi, kurumlaşmanın sahiplerine çeşitli avantajlar sağlamasıdır. Bunların başında mali sorumluluğun konulan sermaye ile sınırlandırılması dış kaynakları daha çok kullanma, -tahvil çıkarma gibi- gelmektedir. Kurumlar Vergisinde vergi matrahı, genellikle kazancın sağlanması için yapılan masrafı aşan kurum geliridir.