kültür


Results for "kültür"

Sociological Dictionary

KÜLTÜREL YAPI [İng. Cultural Structure]:

(Sociological Dictionary) :
Kültürel yapı, R.K. Merton'un tarifiyle toplum hayatındaki değer hükümleri, normları ve inaçları kapsar. Fertleri ve sosyal grupları saran,sosyal çevre ikili bir özellik gösterir: kültürel yapı ve sosyal yapı... (Bkz. Sosyal Yapı)Kültürel yapı, belirli durumlardaki davranış şekillerinin, tutumların nasıl olması gerektiğini ortaya koyar. Burada ölçü, o toplumda yüzyılların içinden gelen ortak kültür birikimidir. Buna göre; redler veya kabuller şekillenebilir.
Sociological Dictionary

KÜLTÜRLEŞTİRME [İng. Acculturation]:

(Sociological Dictionary) :
Farlı kültürel arasında, kültürel etkileşim sürecinde bir kültürün diğer bir kültürü etkilemesi ve değişme doğurucu bir sonucu ortaya çıkarmasıdır. Kültürleşme sonunda, etkilenen topluluğun kültürü,yeni bir kültürel yön ve muhteva kazanır.Kültürleşme farklı kültürler arasında görülebileceği gibi, aynı toplumun kültürü içinde, nesiller arasında da uygulanan bir süreçtir. (Jary, D. and.J., 1991)
Sociological Dictionary

KÜLTÜRSÜZLEŞTİRME [İng. Deculturation]:

(Sociological Dictionary) :
Serbest veya zorunlu kültür değişmelerinde, değerlerde, davranışlarda ve normlarda derece veya mahiyet farkı olarak ortaya çıkan bir aşınma veya kayıptır. Bir baka ifadeyle; kültürün bilhassa maddî olmayan unsurlarında görülen bir başkalaşmadır. Anomi kavramı ile kültürsüzleşme arasında da yakın bir ilişki vardır. Kültürsüzleme ile toplum yaratıcı ve yönlendirici özelliklerini, ilim, fikir ve sanat alanında kaybeder, magazinleşir ve marjinal konlar ile ilgilenir hale gelebilir. (Bkz. Anomi)
Sociological Dictionary

MADDî KÜLTÜR [İng. Materialistic Culture]:

(Sociological Dictionary) :
Ziya Gökalp ve Mümtaz Turhan dahil bir çok yerli yabancı sosyolog, karmaşık bir nitelik taşıyan kültürü daha iyi değerlendirebilmek için maddî ve manevî açıdan ele almışlardır. Aslında her iki bakış açısı da bir madalyonun birbirinden kopuk olmayan iki yüzüdür.Maddî kültür; somut, fizikî özelliklere sahip, açık ve net olan kültür unsurlarıdır. Kullanılan araç, gereç, makine, tesis ve teknoloji gibi bir çok unsur bu bütün içine girmektedir. Maddî kültürdeki değişme, manevî kültürdeki değimeden daha hızlı görülmektedir. (Eröz, M. 1982, Erkal, M. E., 1993, Kurtkan, A., 1974)
Sociological Dictionary

MANEVİ KÜLTÜR [İng. Moral Culture]:

(Sociological Dictionary) :
Manevi kültür, maddî kültürden farklı olarak bir milleti diğer bir milletten ayırdedebilmeye imkân veren maddî nitelikli olmayan unsurları ihtiva itmektedir. Bu unsurlar; örf ve âdetler, değer hükümleri, ahlâk anlayışı ve zihniyet ile ilgilidir. (Bkz. Kültür ve Maddî Kültür)