kütle


Résultats pour "kütle"

Glossaire de météorologie

HAVA KÜTLESİ DEĞİŞİMLERİ

(Glossaire de météorologie) :
(AIR-MASS MODIFICATIONS) [i]Kaynak bölgesini terk eden hava kütlesinde oluşan fiziksel özellikli değişimler. Bu değişim aşağıda belirtilen gerekçelerden yalnızca birisi ama genellikle iki veya daha fazlasının birleşimi ile oluşur: A)Termodinamik: 1.Alt tabakalardan ısınma: Soğuk bir yüzeyden sıcak bir yüzeye geçme veya yerden radyasyonla ısınma. 2.Alt tabakalardan soğuma: Sıcak bir yüzeyden soğuk bir yüzeye geçme veya yerden radyasyonla soğuma. 3.Buharlaşma sonucu nem eklenmesi: Buzlu, karlı veya nemli bir yüzey üzerinden geçerken nem kazanma. B)Mekanik: 1.Türbülansla karışım. 2.Çökme: Soğuk havanın aşağı doğru hareketi veya yüksek dağlardan aşağı doğru hareket. 3.Yükselme/Kaldırma: Soğuk hava kütlesi üzerinde tırmanma, yüksek seviyelerdeki soğuk havadan aşağı doğru hareket veya yeryüzü üzerindeki yükseltiler nedeniyle tırmanma.
Glossaire de météorologie

HAVA KÜTLESİ KLİMATOLOJİSİ

(Glossaire de météorologie) :
(AIR-MASS CLIMATOLOGY) [i]Hava kütlelerinin oluşturduğu iklimlerin dinamik ve termodinamik açıdan incelenmesiyle ilgilenen klimatoloji dalı.
Glossaire de météorologie

HAVA KÜTLESİ ORAJI

(Glossaire de météorologie) :
(AIR-MASS THUNDERSTORM) [i]Temel özelliği kararsızlık ve yüksek nem olan hava kütlesinde oluşan oraj. Bu tip orajın oluşumunda, cephe ve hava kütlesi içinde oluşan dinamik yükseliş önemli değildir. Bu tür orajlar normalde yazın öğleden sonra oluşan aşırı ısınmalar sonucunda nemli ve sıcak tropikal hava kütlesi içinde oluşan konvektif faaliyetlerin arkasından gerçekleşir ve gün batışına kadar devam eder. Cephesel bir faaliyetle ilişkili değildir.
Glossaire de météorologie

HAVA KÜTLESİNİ TEMSİL EDEN ÖZELLİK

(Glossaire de météorologie) :
(REPRESENTATIVE PROPERTY OF AN AIR MASS) [i]Atmosferin geniş bir parselini temsil edebilen temel özellik. Bu özellik sayesinde bu parsel bitişik atmosfer parselinden ayrıştırılabilir ve iki hava parseli arasında bir sınır oluşur. Örneğin, atmosferin herhangi bir seviyesinin her noktasındaki hemen hemen eşit olan hava sıcaklığı o hava parseli için temsil edici bir özellik niteliğini taşır. Diğer taraftan, gece enverziyonun altında kalan yerdeki sıcaklık, bulutluluk miktarı ve rüzgar nedeniyle çok sık değişmeler göstereceğinden temsil edici bir karakteristik taşımaz.
Glossaire de météorologie

KARASAL HAVA KÜTLELERİ

(Glossaire de météorologie) :
(CONTINENTAL AIR MASS) [i]Karasal özelliğe sahip hava kütlesi. Hava kütlelerinin ana karakteristiklerinden önce kısaltma olarak ( c ) ile gösterilen, hava kütlesi sınıflandırmasında ikincil özellik. Hava kütlesinin doğduğu kaynağın özelliğinin karasal olduğunu gösterir. Örneğin: cP; Karasal özelliğe sahip Kutupsal havayı simgeler.