kısmi


Results for "kısmi"

Azerbaijani - Turkish Dictionary

Kişmiri

(Azerbaijani - Turkish Dictionary) :
Kaşmirden yapılmış örtü
Chemical Dictionary,

Kısmî basınç

(Chemical Dictionary,) :
Bir gazın, içinde bulunduğu karışımın toplam basıncı içerisinde sahip olduğu basınç. Bir gazın karışım içersinde tek başına uyguladığı basınç.
Dictionary of Economics

KISMİ DEVALÜASYON

(Dictionary of Economics) :
Ulusal paranın resmi dış değeri sabit tululurken, ithalata yeni vergiler konması, ihracata ise prim verilmesi. Genellikle devalüsyondan kaçınan hükümetler fiili döviz kurunu etkileyen kısmi devalüasyona başvurarak, döviz rezervi üzerindeki baskıyı azaltmaya ve bu yolla dış açıkları kapatmaya çalışır. Dış ticarette, vergi ve subvansiyonlar fiili döviz kurumu (uygulandıkları malların) yükseltici bir etki oluştururlar. Vergi ve subvansiyon uygulaması tüm ihraç ve ithal mallarını kapsayacak biçimde genişletilir ve eşit oranlı tutulursa bu durumda fiilen ulusal para dış ticaret açısından devalüe edilmiş olur.
Dictionary of Economics

KISMİ KORELASYON

(Dictionary of Economics) :
Bağımsız değişkenlerden birinin, diğer bağımsız değişkenlerin sabit kalması halinde, bağımlı değişkenle ilişkisi. Örneğin nüfus başına şeker talabi, hem fiyat hem de tüketicinin gelirine bağlıdır. Fiyat ve gelir bağımsız değişkenleri oluştururlar. Bunlardan gelir sabitken, fiyat ile şeker talebi arasındaki ilişkinin gücü, kısmi korelasyon ile araştırılır.
Dictionary of Economics

KISMİ DENGE ANALİZİ

(Dictionary of Economics) :
Ekonominin sadece belirli bir kesiminin, örneğin mal piyasasının diğer kesim veya piyasalardan tecrit edilerek incelenmesi ve denge koşullarının araştırılması. Kısmi denge analizinde iktisadi birimler ve kararlar arasındaki bağlılık dikkate alınmaz, sadece incelenen olayın temel unsurları arasındaki fonksiyonel bağlılık belirlenmeye çalışılır.