kısmi


Results for "kısmi"

Dictionary of Economics

KISMİ DENGE ANALİZİ

(Dictionary of Economics) :
Kısmi Denge Analizi , ekonominin yalnızca belirli bir kesiminin denge durumunu inceleyen analizdir.Ekonomik olayların çeşitli gruplara ayrıldığı Kısmi Denge Analizinde , meydana gelen olayların sabit kaldığı ve birbirlerini etkilemedikleri varsayılır.Böylece , incelenen olayın temel faktörleri arasındaki fonksiyonel bağlılık belirlenir.
Meteorological Glossary

KISMİ BASINÇ

(Meteorological Glossary) :
(PARTIAL PRESSURE) [i]Gaz karışımında, genel gaz basıncını içinde, bu karışımı oluşturan gazlarının birisinin oluşturduğu basınç kısmı. Başka bir deyişle, karışımı oluşturan her gazın ayrı ayrı var olması ve karışım gibi aynı hacmi kaplaması durumunda meydana getireceği basınç demektir. Dalton Yasasına göre, gazlar karışımının genel basıncı, karışımı oluşturan kısmi basınçların toplamına eşittir.
Meteorological Glossary

KISMİ ENGEL

(Meteorological Glossary) :
(PARTIAL OBSCURATION) [i]Gökyüzünün tamamının değil ama 1/8 veya daha fazlasının yağış hariç olmak üzere bir engel tarafından kapatılması durumu. Bu durumda dikey rüyet kısıtlanır. Rasat ve METAR'da 'X' ile kodlanır.
Meteorological Glossary

KISMİ POTANSİYEL SICAKLIK

(Meteorological Glossary) :
(PARTIAL POTENTIAL TEMPERATURE) [i]Eğer bir hava parselinin kısmi hava basıncı 1000 Mb'a indirilirse, bu basınçta kuru hava parselinin bileşenlerinin ulaştığı sıcaklığa kımi potansiyel sıcaklığı ismi verilir.
Turkish - English dictionary

kısmık

(Turkish - English dictionary) :
prov. stingy, close-fisted, tight.