kısıtlama


Results for "kısıtlama"

Dictionary of Economics

MİKTAR KISITLAMALARI

(Dictionary of Economics) :
Dış ticarete konu olan ihraç ve ithal mallarına getirilen sınırlamalar. Devletin dış ticarete müdahale önlemleri içinde en katı olanı miktar kısıtlamalarıdır. Ülkeye giren mal miktarına kesin ve mutlak bir sınırlama getiren bu uygulama, ithalat ve ihracat yasakları biçiminde veya kotalar biçiminde gerçekleştirilir. Birinci durumda, uygulama kapsamına giren malların ülkeye giriş çıkışları engellenirken, ikinci durumda mal giriş çıkışları belli miktarlarla sınırlandırılmaktadır. (Ayrıca bk. Kota)
Dictionary of Economics

TARİFE DIŞI KISITLAMALAR

(Dictionary of Economics) :
Gümrük tarifesi hariç, serbest ticaret şartları altında, uluslararası mal ve hizmet akımlarının gerçekleşmesini engelleyici nitelikteki her türlü araç ve politikadır. Bunların bazıları ithalatı, bazıları ihracatı artırmaya yönelik araçlardır.
Dictionary of Economics

MİKTAR KISITLAMALARI

(Dictionary of Economics) :
İthalat ve ihracat mallarına getirilen kısıtlamalardır. Kotalar ve ihracat ve ithalat yasakları miktar kısıtlamalarının başlıcalarıdır.
Dictionary of Economics

GÖNÜLLÜ İHRACAT KISITLAMALARI

(Dictionary of Economics) :
Serbest dış ticaret politikası uygulayan ülkelerin ihracat yapan ülkeden talep ettikleri gönüllü kısıtlamalardır. Bu kısıtlamalar, her iki tarafında rızası ile gerçekleşir.
Meteorological Glossary

ENGEL/KISITLAMA

(Meteorological Glossary) :
(OBSCURATION) [i]Yağış hariç olmak üzere, atmosfer içerisinde yatay görüşü kısıtlayan ve azaltan her türlü olay. Meteorolojik anlamda, görüşü engelleyen bu olaylarından bazıları şunlardır: Savrulan toz, her türlü sis, pus, kuru duman, kum, savrulan kum tozu, su yüzeylerinden kopan su parçacıkları ve volkanik kül. METAR ve rasatlarda 'X' ile rapor edilir.