kıymet


Results for "kıymet"

Dictionary of Economics

MENKUL KIYMETLER YATIRIM ORTAKLIĞI

(Dictionary of Economics) :
Menkul Kıymet Portföyü işletmek üzere kurulan ortaklıklar. Sermaye piyasasın ayardımcı kuruluşlardan biri olan bu ortaklıklar, sermaye Piyasası Kanununun 33-34. maddelerine göre düzenlenmişlerdir. Kayıtlı sermaye düzenin ibenimseyen bu ortaklıklar menkul kıymet işleten anonim şirket statüsündedirler. Bunun dışında ne tür faaliyet yapacakları Maliye Bakanlığı yetkisindedir. Tüzük değişikliğini dahi Maliye Bakanlığının onayladığı bu ortaklıklar sermaye Piyasası Kurulunca belirlenen değerdeki tutarın üstünde taşınmaz mal edinemezler. Tek başına yatırım yapma bilgi ve bercerisine, zamanına sahip olamayan küçük tasarruf sahiplerinin bu ortaklıklar sayesinde diğer birikimcilerle birleşerek, uzman kişilerin denetiminde kollektif yatırım gerçekleştirmeleri mümkün olmaktadır. Yatırım ortaklıkları, ermaye ve yedek akçe toplamlarının % 20sinden fazlasını, belirli bir diğer ortaklığın menkul değerinde kullanamazlar.
Dictionary of Economics

VARLIĞA DAYALI MENKUL KIYMET

(Dictionary of Economics) :
İhraçcıların kendi ticari işlemlerinden doğmuş alacakları veya temellük edecekleri alacaklar karşılığında, ihraç edebilecekleri kıymetli evraktır.
Dictionary of Economics

MENKUL KIYMETLER YATIRIM FONU

(Dictionary of Economics) :
Bankaların halktan katılma belgesi karşılığı topladıkları paralarla, menkul kıymet portföyü işletmek amacıyla oluşturdukları fondur. Bir bankanın birden çok fon kurması ve yönetmesi serbesttir. Türkiye'de menkul kıymet yatırım fonunun kurulması ve yönetilmesi hakkı sadece bankalara verilmittir.
Dictionary of Economics

KIYMETLİ EVRAK

(Dictionary of Economics) :
Kiymetli Evrak , üzerinde yazılı hakkın senetten ayrı olarak ileri sürülemediği ve ayrı olarak başkasına devredilmeyen yazılı senetlerdir.Senet ibraz edilmeksizin , hiçbir hak ileri sürülemezve talep edilemez.Poliçe , bono ,çek dışında hisse senetleri , konşimento ,tahviller ,varant kıymetli evrak türleridir.Kıymetli Evrak devir bakımından isme yazılı senetler ,emre yazılı senetler ve hamile yazılı senetler olarak üçe ayrılırlar .İsme yazılı senetlerin devir beyanı ile başkasına devredilebilirler.Emre yazılı senetler ciro ile başkasına devredilebilirler.Tedavül imkanı çok olan hamile yazılı senetler ise taşıyanın hak sahibi olduğu ve senedin teslimi ile hakkında devredilebildiği senetlerdir.
Dictionary of Economics

MENKUL KIYMET

(Dictionary of Economics) :
Ortaklık veya alacaklılık sağlayan, belli bir meblağı temsil eden, yatırım aracı olarak kullanılan, dönemsel gelir getiren, misli nitelikte, seri halinde çıkarılan, ibareleri aynı olan ve şartları SPK tarafından belirlenen kıymetli evraktır.