law


Results for "law"

Dictionary of Economics

KLEİN, Lawrence Robert

(Dictionary of Economics) :
(1920- ) Ulusal ve bölgesel ekonomiler ile dünya ekonomisi için geliştirdiği makro-ekonomik modellerle, 1980 Nobel Ekonomi Ödülünü kazanan ABDli iktisatçı. Klein tarafından geliştirilen ve Wharton Modelleri olarak adlandırılan ekonometrik modeller, gayrisafi milli hasıla, ihracat, yatırım ve tüketim gibi değişkenlerin gelecekte alacağı değerlerin tahmininde geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Daha kapsamlı bir çalışma olan LINK Projesi, sanayileşmiş, gelişmekte olan ve merkezi planlı çok sayıda ülkeden toplanan vergileri bir araya getirerek, dış ticaret ve sermaye hareketlerini tahmin etmek, siyasi iktisadi politikalardaki olası değişikliklerin bu hareketler üzerindeki etkisini ölçmekte kullanıldı.
Dictionary of Economics

LAW, John

(Dictionary of Economics) :
(1671-1729). İskoçyalı para reformcusu. İskoçyanın mali buhrandan nasıl kurtarılabileceğine ilişkin olarak hazırladığı, bankacılıkta reform planı İskoç parlamentosunda birkaç kez geri çevrilmesinden sonra, Law 1716da planını Fransada deneme zini almıştır. Hükümdarı kaıt paranın da altın sikkeler kadar kolay tedavül edebileceğine inandırmaya çalışmış, zenginlik ve refahın altın stokuna değil, ticaret hayatının canlı tutulmasına bağlı olduğunu ileri sürmüştür. Altın ve gümüş olmaksızın da, kağıt para basarak piyasaya hareket verebileceğini savunmuş, Pariste Banknot çıkarmaya yetkili bir banka kuran Fransız hükümeti başına Lawı getirmiştir. Banque Generale adını taşıyan bu bankanın dörtte bir altın ve gümüş karşılığa dayanarak çıkarttığı banknotlar başlangıçta itibar görmüştür. Ancak sonraları Lawın giriştiği denizaşırı faaliyetler ve kendi istemi dışında bulaşmış olduğu spekülatif oyunlar ve siyasi entrikalar, Lawın banknot çıkarma imtiyazını suistimal etmesine yolaçmış, piyasada banknota olan güveni sarsmıştır. Bu güvensizlik Fransada uzun yıllar etkisini sürdürmüştür.
Dictionary of Economics

ENGEL'S LAW

(Dictionary of Economics) :
ENGEL KANUNUAlışkanlıklar ve zevkler konusunda bir değişiklik olmaksızın,gelir düzeyi arttıkça gelirde gıda maddeleri alımı için ayrılan payın azalacağını öngören kanun, 1957'de E. Engel tarafından ileri sürülmüttür.
Dictionary of Economics

GRESHAM'S LAW

(Dictionary of Economics) :
GRESHAM KANUNUKötü paranın iyi parayı tedavülden kaldıracağını saptayan yasadır. "Kötü para iyi parayı kovar" şeklinde ifade edilmektedir. Bu kanun, kişilerin değerli parayı piyasadan çekerek saklayacaklarını ve piyasada değersiz para kalacağını anlatmaktadır. Buna göre, gümüş (kötü para) altını (iyi para) dolaşımdan çıkarır.
Dictionary of Economics

KING'S LAW

(Dictionary of Economics) :
KING KANUNUKing Kanunu, gereksinimlerin sağlanması durumunda tarımsal ürünlerin arz miktarlarında oluşacak bir artışın daha fazla bir fiyat azalışına ;gereksinimlerin sağlanmamış olması durumunda ise ,ürünlerin arz miktarlarındaki bir azalışın ,nisbi olarak daha fazla bir fiyat azalışına yol açması durumudur.İlk kez 18.yy da Gregory King tarafından açıklanmıştır.Bu kanun sayesinde, az bir rekoltenin çiftçilere getireceği gelir ,yüksek bir rekoltenin getireceğinden daha fazla olabilmektedir.