law


Results for "law"

Dictionary of Economics

LAW OF RECIPROCAL DEMAND

(Dictionary of Economics) :
KARTILIKLI TALEP KANUNUKarşılıklı talep , bir ülkenin ihraç malından vereceği belli miktarlar karşılığında ne kadar ithal mal talep edeceğini ifade etmektedir.J.Stuart Mill'in Karşılıklı talep kanununa göre, iki ülke arasındaki ticarette , ticarete konu olan malların fiili değişim oranı , her ülkenin diğer bir ülkenin ürününe olan talebinin yoğunluğuna ve esnekliğine bağlıdır.
Dictionary of Economics

LAW OF SCARCITY

(Dictionary of Economics) :
KITLIK KANUNUKıtlık Kanunu , toplumu oluşturan kişilerin ihtiyaçlarını karşılayacak kaynakların yetersiz olması durumudur.Mevcut kaynaklar insanların sadece bir kısım mal ve hizmet ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeydedir.İktisat ilmi de , buna bağlı olarak sınırlı kaynaklar ve sınırsız istekler ile en yüksek tatmin seviyesini sağlamak ile ilgilenir.
Dictionary of Economics

PARKINSON'S LAW

(Dictionary of Economics) :
PARKİNSON KANUNUKamu sektörünün ve özel sektörün, personeline genel fiyat seviyesinde meydana gelen artışlara oranla daha az ücret ödemesidir. Özellikle kronik enflasyon dönemlerinde ücretler enflasyon oranının çok altında kalmaktadır.
Dictionary of Economics

SAY'S LAW

(Dictionary of Economics) :
SAY KANUNUJ.B.Say'ın ortaya attığı, "her arz kendi talebini yaratır" görüşünü kapsayan kanundur. Bu kanun Mahreçler Yasası olarakta adlandırılmaktadır. Say, üretimde meydana gelen her yeni artışın talebi de beraberinde getireceğini savunmuştur. Ona göre, ekonomide talep yetersizliği ve işsizlik mümkün değildir.
Dictionary of Economics

THE LAW OF DIMINISHING RETURNS

(Dictionary of Economics) :
AZALAN VERİMLER YASASIÜretim faktörlerinden sadece birinin miktarının değiştirilerek, diğerlerinin sabit tutulduğu durumlarda firmanın toplam üretiminde meydana gelecek değişmelere yönelik yasadır. Eğer, belirli bir zaman dönemi içinde gerçekleştirilen üretimde kullanılan faktörlerden birinin miktarı artırılırsa, toplam üretimde artış görülür fakat belli bir noktadan sonra artış gittikçe azalır. Bu yasa, değişken üretim faktörünün üretimde kullanılan tüm birimlerinin özdeş olması ve teknolojinin sabit kabul edilmesi varsayımlarına dayanmaktadır.