lenf


Results for "lenf"

Medicine and Hematology Glossary

DİSKORDAN LENFOMA

(Medicine and Hematology Glossary) :
Hodgkin-dışı lenfomalarda aynı hastanın farklı patolojik kesitlerinde iki veya daha fazla histolojik tip olmasına da diskordan lenfoma denir. Bununla karışmaması gereken bir terim kompozit lenfomadır. Kompozit lenfomada ise tek bir organ veya doku kesitinde birbirinden farklı iki lenfoma tipinin bulunduğu görülür.
Medicine and Hematology Glossary

GASTROİNTESTİNAL SİSTEM LENFOMALARI - PRİMER

(Medicine and Hematology Glossary) :
Hodgkin-dışı lenfomalarda gastro intestinal sistem (GİS) tutulumu sıktır. Karın ağrısı, kitle, diyare, malabsorbsiyon, bulantı, kilo kaybı, obstrüksiyon gibi bulgular yapar. GİS tutulumu lenfomaların seyri sırasında sekonder olarak ortaya çıkabileceği gibi, bazen de hastalık önce GIS tutulumu şeklinde başlar, bunlara primer GİS lenfoması denir. Primer GİS Orta Doğu ülkelerinde sık görülür. Coğrafya dağılımı organ tutulumlarını da etkiler. Batı tipi PGL en sık mide daha sonra ince barsak yerleşimli iken Orta Doğu tipinde en sık ince barsak arkasından mide gelir. GİS lenfomalarının histolojisi Mucosa Associated Lymphoid Tissue (MALT) hakkındaki bilgilerin artışıyla netleşmiştir. MALT hem GİS hem diğer submukozal alanda yer alan immün sisteme ait elemanlar için kullanılan bir terimdir. MALT sistemi içinde üç farklı oluşum vardır. Bunlar submukozal lenfoid aggregatlar (Peyer plakları), intraepitelyal lenfositler ve lamina propriadaki lenfosit ve plazma hücreleridir. MALT kökenli lenfomalar MALT lenfoması olarak adlandırılır. Primer GİS lenfoması B veya T lenfosit kaynaklı olabilir. B kökenli olanlar MALT lenfomaları, lenfomatoid polipozis (malign santrositik lenfoma), Burkitt ve non-Burkitt lenfomaların primer olarak Gİ kanalda yerleşen tipleridir. T tipi primer GİS lenfoması olguları da enteropati ile birlikte olan ve olmayan T lenfomalar olarak ikiye ayrılır. Primer GİS lenfoması tedavisinde kemoterapi etkindir. Kemoterapi sırasında primer lezyon bölgesinde olabilecek perforasyon, kanama gibi komplikasyonlar olasılığna karşı o bölgenin cerrahi rezeksiyonu yararlı olabilir. Sayılan bu gerekçeler dışında rezeksiyon yapılmasıyla yapılmadan kemoterapi verilmesi arasında sağkalım süreleri bakımından fark yoktur.
Medicine and Hematology Glossary

HİSTİYOSİTİK LENFOMA

(Medicine and Hematology Glossary) :
Fagositik histiyositlerin tümörüdür. Histiyositik lenfoma terimi ilk kez Rappaport sınıflamasında yer almış, ancak daha sonraki yıllarda bu hücrelerin çoğunun aslında histiyosit (doku makrofajı) değil lenfoid hücreler olduğu anlaşılmıştır. Bugünkü bilgilere göre gerçek histiyositik lenfoma son derece nadirdir. Doğru tanı için sadece morfoloji değil immünofenotipik ve histokimyasal olarak bu hücrelerin monosit-makrofaj/histiyosit serisine ait olduklarının gösterilmesi gerekir. Malign histiyositosis (MH) ve gerçek histiyositik lenfoma terimleri aynı olmamakla birlikte pratikte aynı hastalık grubunun tanımı için kullanılır. MH'da daha yaygın bir hastalık tablosu vardır. Genel olarak ateş, splenomegali ve sitopenilerle seyreden hızlı gidişli bir klinik tablo vardır. Ekstranodal tutulum sıktır (cilt, GIS, kemik).
Medicine and Hematology Glossary

Ki-1 + ANAPLASTİK BÜYÜK HÜCRELİ LENFOMA (ALCL)

(Medicine and Hematology Glossary) :
IWF'da ayrı başlık olarak yer almaz. T lenfosit tümörüdür, seyrek olarak B olabilir. Ekstrafolliküler CD30+ blastlardan köken aldığı düşünülmektedir. Seyrek görülür. Tüm yaş gruplarında rastlanır. Primer olabileceği gibi Hodgkin hastalığı veya mycosis fungoides ya da diğer lenfomaların seyri sırasında sekonder olarak oluşabilir. Önemli özelliği Ki-1 (CD30) pozitif olmasıdır. Ki-1 diğer lenfomalarda da görülebilir. Dolayısıyla anaplastik büyük hücreli lenfomalar Ki-1 +'dir, ama her Ki-1+ lenfoma anaplastik büyük hücreli lenfoma değildir. Ki-1 antijeni Hodgkin hastalığının malign hücrelerinde, aktive T ve B lenfositlerinde de vardır. ALCL lenf bezi sinüslerini tutar. Önceki yıllarda malign histiyosit tümörü, regressing atipik histiyositoz, metastatik karsinom, melanom, sarkom ve lenfosit fakir Hodgkin hastalığı tanısı alan bazı olguların sonraki incelemelerinde aslınsa ALCL oldukları anlaşılmıştır. Ekstranodal yerleşim alanları arasında kemik, yumuşak dokular ve cilt sayılabilir. Klinik seyrinde iki farklı tip saptanır. Bunlardan birisi primer sistemik tip diğeri primer cilt tipidir. Primer sistemik tipde lenf bezi tutulumu ön plandadır. Cild dahil olmak üzere ekstranodal bölgeler tutulur. Primer cilt tipinde ekstranodal tutulum olmaksızın cilt tulumu vardır. Primer cilt tipi daha çok erişkinlerde görülür, lenfomatoid papülozis ile benzerlik gösterir.
Medicine and Hematology Glossary

KOMPOZİT LENFOMA

(Medicine and Hematology Glossary) :
Hodgkin-dışı lenfomalarda bazen histolojik incelemede tek bir organ veya doku kesitinde birbirinden farklı iki lenfoma tipinin bulunduğu görülür. Bu durum kompozit lenfoma olarak adlandırılır. Prognoz varolan iki lenfomadan daha aggressif olanın seyrine bağlıdır. Kompozit lenfomalar rastlantısal olarak iki lenfomanın birarada bulunması değil, klonal gelişmenin farklı fazları olarak kabul edilirler. Aynı hastanın farklı patolojik kesitlerinde iki veya daha fazla histolojik tip olmasına da diskordan lenfoma denir.