lime


"lime" Die Ergebnisse der Suche nach dem Wort

 islamische Glossar

KELİME-İ TEHLÎL

( islamische Glossar) :
"Lâ ilâhe illallah" sözü. (Bkz. Kelime-i Tevhîd, Kelime-i Tehlîl)
 islamische Glossar

KELİME-İ TEMCÎD

( islamische Glossar) :
"Lâ havle velâ kuvvete illâ billah" sözü.ÊMânâsı; "Güç ve kuvvet ancak Allahüteâlâdandır" demektir.Îmâm-ı Rabbânî hazretleri, din ve dünyâ zararlarından kurtulmak için, her gün beş yüzkerre Kelime-i temcîd okurdu. (Senâullah-ı Pâni Pûtî)Korkulu zamanlarda ve cin çarpmasını def etmek için Kelime-i temcîd okuyunuz. (AhmedFârûkî)Derdlerden kurtulmak ve murâda (isteğine, dileğine) kavuşmak için; beş yüz kerre Kelime-itemcîd ile, evvelinde ve âhirinde (sonunda) yüzer defâ salevât-ı şerîfe (Allahümme salli alâseyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed) okuyup duâ etme lidir. (MuhammedMa'sûm)
 islamische Glossar

KELİME-İ TENZÎH

( islamische Glossar) :
Allahü teâlânın her türlü noksan sıfatlardan temiz ve uzak olduğunu ifâde eden"Sübhânellah" sözü.Beş vakit namazdan sonra, sessizce; otuz üç kerre kelime-i tenzîh ve otuz üç kerre tahmîd(Elhamdülillah) ve otuz üç defâ tekbîr (Allahü ekber) söylemek sünnettir. (Îmâm-ı Nevevî)
 islamische Glossar

KELİME-İ TEVHÎD

( islamische Glossar) :
"Lâ ilâhe illallah, Muhammedün resûlullah" sözü. Mânâsı şöyledir: Allahü teâlâdan başkailâh yoktur. Muhammed aleyhisselâm O'nun resûlüdür, peygamberidir. Kelime-i tevhîde;Kelime-i ihlâs, Kelime-i takvâ, Kelime-i tayyibe, Da'vet-ül-hak, Urvet-ül-vüs kâ, Kelime-isemeret-ül-Cennet de denir.Yerleri ve gökleri, terâzinin bir kefesine, bu kelime-i tevhîdi diğer kefesine koysalar, bukelimenin bulunduğu kefe, elbette ağır gelir. (Hadîs-i şerîf-Mektûbât-ı Rabbânî)Müslümanlardan bir kimseye, ilk önce Kelime-i tevhîdin mânâsını bilmek ve inanmakfarzdır. (İmâm-ı Gazâlî)Bir kâfir, kelime-i tevhîdi söyleyince ve mânâsına inanınca, o anda müslüman olur. Fakat,bunun da, her müslüman gibi îmânın altı esâsını ezberleyip mânâsını iyice öğrenmesi lâzımdır.(İbn-i Âbidîn)Hak teâlâ hazretleri, Mûsâ aleyhisselâma buyurdu ki: "Yâ Mûsâ! Kıyâmet günündemeleklerin seni ziyâret etmesini istersen, Kelime-i tevhîdi çok söyle!" (Ka'b-ül-Ahbâr)Rabbimizin gazâbını, intikâmını söndürmek için kelime-i tevhîdden daha faydalı bir şeyyoktur. (İmâm-ı Rabbânî)Ölüm hastası İhlâs sûresini çok okumalıdır. Yatağı karşısında Kelime-i tevhîd yazılı levhaasılı olmalıdır. (S. Abdülhakîm Arvâsî)
 islamische Glossar

KELİMETULLAH

( islamische Glossar) :
1. Allahü teâlânın ism-i şerifi. Allahü teâlânın dîni.İki ordu karşılaştıkları zaman, melekler iner ve tesbih etmeye başlarlar. Falanca dünyâiçin, falanca hamiyyetinden ve cesâretinden, falanca soyuna ve milliyetinedüşkünlüğünden dolayı savaştı diye yazarlar. Sakın falanca Allah yolunda öldürüldüdemeyin. Ancak kelimetullahı yüceltmek için savaşanlar Allah yolundadırlar. (Hadîs-işerîf-İhyâ-u Ulûmiddîn)2. Îsâ aleyhisselâmın lakabı.Îsâ aleyhisselâm kelimetullahtır. Çünkü babası yoktur. Allahü teâlânın ol emri ile anasındandünyâya geldi. Bundan başka Allahü teâlânın emirlerini insanlara ulaştırdı. (Mevlânâ Hâlid-iBağdâdî)