lime


Results for "lime"

Islamic Glossary

KUVVE-İ ÂLİME

(Islamic Glossary) :
Bilici kuvvet. İnsan rûhuna âit iki kuvvetten birisi, akıl. Buna müdrike de denir.İnsan rûhu yalnız insanlarda bulunur. İnsan bu iki kuvvet ile hayvanlardan ayrılmaktadır. Buiki kuvvetten birisi, kuvve-i âlimedir. İnsan kuvve-i âlimesi ile tecrübî ilimleri yâni deneyedayanan fen bilgilerini elde ederek, maddenin hakîkatini, ne o lduğunu anlar. Yine kuvve-iâlimesi ile ahlâk bilgilerini öğrenip, iyi huyları ve yararlı işleri kötü huylardan ve çirkin işlerdenayırır. İkincisi, kuvve-i âmile yâni yapıcı kuvvettir. (Bkz. Kuvve-i Âmile) (Abdülhakîm Arvâsî)
Islamic Glossary

SEMİ'ALLAHÜ LİMEN HAMİDEH

(Islamic Glossary) :
"Allahü teâlâ, hamd ve senâ eden kimsenin hamd, şükür ve senâsını (övgüsünü) işitir"mânâsına rükûdan kalkarken (doğrulurken) söylenen söz (tesbih).Rükûdan kalkarken "Semi'allahü limen hamideh" demek, imâma ve yalnız kılana sünnettir.Cemâat bunu söylemez. (İbrâhim Halebî)
Islamic Glossary

Şehâdet Kelimesi

(Islamic Glossary) :
Kelime-i şehâdet, İslâm'ın beş şartından birincisi. "Eşhedü enlâ ilâhe illallah ve eşhedü enneMuhammeden abdühû ve resûlüh" mübârek sözü. (Bkz. Kelime-i Şehâdet)Şehâdet kelimesini okumanın yüz otuz kadar fâidesi vardır. Bunlardan birisi de sıratköprüsünü yıldırım gibi geçmektir. (Kutbüddîn İznikî)
Islamic Glossary

VELÎME

(Islamic Glossary) :
Düğün yemeği.Peygamber efendimiz Abdurrahmân bin Avf'a (r.anh) "Bir koyun da olsa velîme yap"buyurdu. (Hadîs-i şerîf-El-Fıkhü alel Mezâhib-il-Erbea)Velîme sünnettir. (M. Zihni Efendi)Velîme dâvetine gitmek için şartlar vardır. Çağıranın yemeği şüpheli ise veya İslâmiyet'inyasak ettiği şey, meselâ ipek sofra örtüsü, gümüş kap ve tavanda, duvarda canlı resmi varsaveya çalgı çalınıyorsa, oyun kumar gibi şeyler varsa çağırılan yere gidilmez. Bu yasaklarınbulunduğu yemeğe gitmek harâm veya mekrûh olur. Çağıran zâlim ise veya Ehl-i sünnet değilise, fâsık (açıkça günâh işleyen) ise, kötülük yapan ise veya övünmek için, gösteriş içinçağırıyorsa gitmek câiz (uygun) olmaz. (İmâm-ı Gazâlî, İmâm-ı Rabbânî, MuhammedRebhâmî)
Computer, Internet Glossary

qualimetry

(Computer, Internet Glossary) :
nitelik ölçümü