lojik


"lojik" Kelimesi için arama sonuçları

Meteoroloji Sözlüğü

FENOMENOLOJİK MODEL

(Meteoroloji Sözlüğü) :
(PHENOMENOLOGICAL MODEL) [i]Hava kirliliği konsantrasyonunu ölçmek için kullanılan bilgisayar modeli. Bu modelde, atmosfer içerisindeki bireysel olaylar tek tek ele alınır ve o konu üzerinde odaklanılır.
Meteoroloji Sözlüğü

HİDROLOJİK DÖNGÜ

(Meteoroloji Sözlüğü) :
(HYDROLOGIC CYCLE) [i]Katı, sıvı ve gaz halinde olmak üzere, suyun atmosfer, kara ve denizler arasında yatay veya dikey taşınımıdır. Su döngüsü olarak ta bilinir.
Meteoroloji Sözlüğü

METEOROLOJİK

(Meteoroloji Sözlüğü) :
(ISI) EKVATOR (METEOROLOGICAL EQUATOR) [i]Yeryüzünde en yüksek ortalama yıllık sıcaklığa sahip yerleri birleştiren eğriye verilen isim. Meteorolojik ekvator, Atlantik ve Pasifik Okyanusları hariç, coğrafi ekvatorun kuzeyinden geçer. Meteorolojik ekvatoru oluşturan ortalama yıllık en yüksek sıcaklıklar karalar üzerinde okyanuslara göre yaklaşık olarak 5 °C daha yüksektir. Ekvatoru da içeren 10° Kuzey paraleli en yüksek sıcaklık ortalamasına sahiptir bu nedenle be enleme 'termal' veya 'ısı' ekvatoru adı da verilir.
Meteoroloji Sözlüğü

METEOROLOJİK ELEMANLAR

(Meteoroloji Sözlüğü) :
(METEOROLOGICAL ELEMENTS) [i]Herhangi bir yer ve zamanda havanın durumunu belirlemeye yarayan altı önemli meteorolojik değişken için kullanılan terim. Bu değişkenler şunlardır: Hava sıcaklığı, barometrik basınç, rüzgar hızı/yönü, nem, bulutluluk miktarı/cinsi ve yağış. Bu ana meteorolojik elemanlara gerektiğinde ayırt edici özellikler olarak, güneşlenme, görüş uzaklığı, radyasyon, hale, oraj, serap ve şimşekte eklenebilir.
Meteoroloji Sözlüğü

METEOROLOJİK KEŞİF UÇUŞU

(Meteoroloji Sözlüğü) :
(METEOROLOGICAL RECONNAISSANCE FLIGHT) [i]Yer rasatlarının yetersiz olduğu yerlerde, özellikle denizler ve okyanuslarda, meteorolojik bilgi elde etmek amacıyla yapılan uçuşlar. Uçuş yolu üzerinde elde edilen meteorolojik bilgiler RECCO kodu ile rapor edilir. Günümüzde uydu teknolojisi gelişmiş olduğundan bu tür gözlemlere fazla gereksinim duyulmamaktadır.