lojik


Results for "lojik"

Philosophical Dictionary

Lojik.

(Philosophical Dictionary) :
bkz. Mantık.
Philosophical Dictionary

Patolojik.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Marazî, Fr. Pathologique, Al. Pathologisch, İng. Pathological, İt. Patologico). Hastalıklı... Patolojik deyimi Yunanca duygulanım anlamındaki pathos ve inceleme anlamındaki logos sözcüklerinden yapılmış hekimlik anlamına gelen patoloji (Fr. Pathologie) teriminden türetilmiştir. Kanta, patolojik sözcüğünü duygusalın (Fr. Affectif) eşanlamı olarak kullanmıştır.
Sociological Dictionary

BİYOLOJİK OKUL [İng. Biological School]:

(Sociological Dictionary) :
Sosyolojinin konusu olan soyal meseleleri açıklamada rol üstlenmiştir.Biyolojiye dayanan Sosyoloji doktirnlerinin yanısıra sosyolojik esasa, psikolojiye ve coğrafyaya dayanan sosyoloji doktrinin de bahsedilebilir. (Fındıkoğlu, Z. F. 1971) Biyolojik esasa dayalı doktrinler de kendi içinde; 1-Zoolojik sosyolojik 2- Irkçılık (kan,kafatası ve renk) 3- Organizmacılık bölümleri şeklinde ele alınabilir.Biyolojik pencereden sosyolojiye bakanlar, toplumu bir organizma olarak düşünmektedirler. Ferdî organizma ile toplum arasında ilişki kurarken hareket edilen norta, bir organizmanın hücreleri ile toplumda fonksiyonel görev yerine getiren ve yapıyı oluşturan unsurlar arasındaki işbölümüdür.H. Spencer'e göre, gerek ferdî organizma gerek sosyal organizmada aynı gelime sözkonusudur. Gerek yapı gerek büyüme bakımından benzerlikler vardır. Beşerî hayat üzerinde mutlak olarak etkili olan biyolojik faktördür. Bu etki coğrafî kadercilik yanında, antropolijik bir kaderciliğe varrdırılabilmekterdir. Bütün tarih biyolojik bir gelişme sürecinden ibarettir. toplumlar büyüyen değişen ve farklılaşarak karmaşık bir yapı kazanmaktadırlar.F. Le Play, organizma ile toplum arasındaki ilikiden hareket ederek, cemiyette en küçük hücre olarak aileyi ele almaktadır. Ona göre; eğer aile sağlamsa toplum da, cemiyet de sağlamdır. (Freyer, H., 1968)
Sociological Dictionary

SOSYOLOJİK AÇIDAN EĞİTİM [İng. Sociology of Educat

(Sociological Dictionary) :
Eğitim sektörne toplumun genel çerçevesi iinde bakılmakta ve bütünden parçaya doğru eğitim, bir bakış tarzıdır. Toplumun sosyal yapısı esas alınarak bu bütün içinde eğitm düşünülmektedir.Sosyolojik açıdan eğitimde, eğitimin sosyal hayattaki yeri, sosyal hareketlilik,fırsat eşitliği tabakalaşma piramidine olan etkileri gibi konular değerlendirilmektedir. Sosyolojik açıdan eğitimin ana hareket noktası, sosyoloji olmasına karşılık, eğitim sosyolojisinin odak noktası eğitim sektörünün bizzat kendisidir. (Bkz. Eğitim) (Hansen, a., 1967, Musgrave, P., W, 1971, Ivor, M., 1972)
Dictionary of Economics

PSİKOLOJİK PARA TEORİSİ

(Dictionary of Economics) :
Albert Aftalion isimli Fransız iktisatçı tarafından geliştirilen ve paranını değerini halkın psikolojisi ve davranışlarına göre açıklayan teori. Miktar teorisinin para değerini açıkladığını savunan Aftaliona göre, dolaºimdaki para miktarinin çoğalması fiyatları derhal harekete geçirmektedir. Halkın psikolojisi ve davranışları para değerini etkiler. Döviz kurlarının istikrarsızlığı halkın paraya olan güvenini sarsar. İleride paranın daha da değer kaybedeceğini düşünenler paradan kaçarak altın, döviz ve mal talebini arttırırlar. Gelir değişiklikleri fiyatlara yansıyabilir. Ancak fiyat hareketlerini esas belirleyen psikolojik faktörlerdir.