madde


Results for "madde"

Environmental Glossary

KOKU MADDESİ

(Environmental Glossary) :
[ Odorant ] Gazlara koku eklemekle kullanılan ve böylece sızıntılar konusunda uyarıcı olan madde.
Environmental Glossary

PARÇACIK MADDE

(Environmental Glossary) :
[ Particulate matter ] Gaz yada havada asılı durabilen yada görünmeyen, katı yada sıvı, toz, kum, kül ve sis gibi parçacıklar.
Environmental Glossary

YÜZEY AKTİF MADDE

(Environmental Glossary) :
[ Surfactant ] Deterjanlarda kullanılan ve atık sularda bulunduğunda alıcı ortam sularında köpürmeye yol açan yüzey aktif bir kimyasal madde. Etkin su kirliliği nedenlerinden biridir.
Environmental Glossary

ZEHİRLİ MADDELER

(Environmental Glossary) :
[ Toxic substances ] Değişik biçimlerde maruz kalma sonucu zarara yol açabilen kimyasal maddeler.
Islamic Glossary

MADDE

(Islamic Glossary) :
Ağırlığı olan ve boşlukta yer kaplıyan varlık.Hava, su, taş, cam ayrı birer maddedir. Işık ve ses, madde değildir. Çünkü yer kaplamaz veağırlıkları yoktur. Her madde; katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç hâlde bulunur. Sıvı ve gazhâlindeki maddelerin, kendilerine mahsûs belli şekilleri yoktur. Bun lar, bulundukları kabınşeklini alırlar. Maddenin şekil almış hâline cisim denir. Maddeler, hep cisim hâlinde bulunur.Meselâ, anahtar , iğne, masa ve çivi, başka başka cisimdir. Şekilleri başkadır, fakat hepsi demirmaddesinden yapılmıştır. (Muhammed Sıddîk bin Saîd)Âlem, madde ve özelliklerden meydana gelmiştir. Bütün âlem hâdistir, yâni yok ikensonradan yaratılmıştır. (Berhurdâr)Madde, Allahü teâlânın kuvvet ve kudreti ile varlıkta kalmaktadır. Kendi kendine duranmadde yoktur. Bütün cisimleri, her şeyi varlıkta durduran, Allahü teâlâdır. (İmâm-ı Rabbânî)