mail


Results for "mail"

Sociological Dictionary

GASPIRALI, İsmail [1851-1914]:

(Sociological Dictionary) :
"Dilde, fikirde ve işde birlik" parolasıyla Türk Dünyası'na dayanışma ve işbirliği mesajı veren Türk fikir adamıdır. Kırım'ın bahçesaray muhittinde doğmuştur. Tahsilini Bahçesaray'da (Akmescit'te) Moskova Askerî Lisesi'nde yapmıştır. Akmescit'de öğretmenlik yapan Gaspıralı 1883'de tercüman Gazetesi'ni kurmuş ve Türk Dünyası'na dönük fikirlerini bu gazete vasıtasıyla duyurmaya çalımıştır. Türkiye'de Türkçülük hareketiyle çöken Osmanlı'dan millî devlete geçişte, aydınlar üzerinde tesirli olmuştur. Tercüman yayınları arasında sosyal konularda esirleri neşredilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun ziraî, iktisadî yapısı üzerinde incelemeler yapmış, eğitim müesseseleri ve sosyal yardımlaşma teşekülleri konularında görüşler ortaya koymuştur. (Devlet, N., 1988)
Dictionary of Economics

MAIL CREDIT

(Dictionary of Economics) :
KURYE KREDİSİDış ticaret işlemlerinde kullanılan ve amir bankanın muhabir bankadan sağladığı kısa vadeli kredi türüdür.Bu uygulamada , muhabir banka amir bankanın açacağı akreditife dayanarak ihracatçıya ödeme yapar ve ödeme dekontunu ve belgelerini amir bankaya gönderir.Amir banka da muhabir bankaya geri ödeme yapar.
Dream Dictionary of Phrase

İSMAİL (a.s.)

(Dream Dictionary of Phrase) :
İnsanların dünya ve ahiret işlerini üstlenmek gayesiyle hakkı tutan bir siyaset izlemeye ve bu amaç için öne geçmeye, reislik ve etkili söz söylemeye; cami, mescid ve benzeri dini kurumların yapımına yardımcı olmaya, Allah'a -c.c.- güzel bir teslimiyetlee kulluk yapmaya, Onu görmek, babasına kefil ve yardımcı bir oğul evladına delalet eder.
Islamic Glossary

İSMÂİL ALEYHİSSELÂM

(Islamic Glossary) :
Yemen'den gelip Mekke ve civârına yerleşen Cürhüm kabîlesine gönderilen peygamber.Kur'ân-ı kerîmde ismi geçen peygamberlerden. Peygamber efendimizin dedelerindendir.Cürhüm kabîlesine peygamber olarak gönderildi. İbrâhim aleyhisselâmın oğludur. Anne siHacer Hâtun'dur.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:(Yâ Muhammed!) Biz Nûh'a ve ondan sonraki peygamberlere vahy ettiğimiz gibi, sanada vahy ettik ve İbrâhim'e, İsmâil'e, İshâk'a, Yâkûb'a ve oğullarına, Îsâ'ya, Eyyûb'e,Yûnus'a, Hârûn'a ve Süleymân'a da vahy ettik ve Dâvûd'a Zebûr'u verdik. (Nisâ sûresi:163)Allahü teâlâ Âdemoğullarından hazret-i İsmâil'i seçti. İsmâil'in evlâdından(oğullarından) Kinâne'yi, Kinâneoğullarından Kureyş'i seçti ve ayırdı. Kureyş'tenHâşimoğullarını, Hâşimoğullarından da beni seçti ve ayırdı. (Hadîs-i şerîf-Kâdızâde)İsmâil aleyhisselâm, Peygamber efendimizin dedelerindendir. Şam diyârında doğdu. Babasıİbrâhim aleyhisselâm, Allahü tealânın emriyle, annesi Hâcer Hâtun'la berâber onu Mekke'yegötürdü. Yanlarına bir miktâr yiyecek ve su ile birlikte, şimdiki Kâbe'n in bulunduğu yerebırakarak Şam'a döndü. Annesi su ararken, şimdiki zemzem kuyusunun yerinde yatan çocuktepindi. Ayaklarını vurduğu veya Cebrâil aleyhisselâmın vurduğu yerden Zemzem suyu çıktı.Hâcer Hâtun bu vâdide yaşarken, Yemen tarafından Cürhüm kabîlesi gelip Mekke'ninbulunduğu yere yerleştiler. İbrâhim aleyhisselâm gördüğü bir rüyâ üzerine oğlu İsmâilaleyhisselâmı kurban etmek istedi. Allahü teâlâ rüyâsına sadâkat (bağlılık) gösterm esi üzerineona bir koç ihsân buyurdu. İsmâil aleyhisselâm böylece kurban edilmekten kurtuldu. İsmâilaleyhisselâm gençlik çağına gelince, Cürhümlülerden iki defâ evlendi. Daha sonra tekrarMekke'ye gelen İbrâhim aleyhisselâmla birlikte Kâbe-i muazza mayı inşâ edip, hac ibâdetiniyaptılar. Cürhüm kabîlesine peygamber olarak gönderildi. İnsanlara babası İbâhimaleyhisselâma bildirilen dînin hükümlerini bildirdi ve dâveti elli yıl sürdü. Buna rağmen pek azkimse îmân etti. İsmâil aleyhisselâm vefâtına yakın kardeşi İshâk aleyhisselâmı yanına dâvetedip, kızını onun oğlu Iys'a nikâhladı ve bâzı vasiyetlerde bulundu. 133 veya 137 yaşlarındaiken Mekke'de vefât etti. Rivâyetlerin çoğuna göre Mescid-i Haram'da Kâbe-i muazzamanınkuzey duvarı önünde bulunan Hatîm denilen yere defnedildi.İsmâil aleyhisselâmın on iki oğlundan çoğalan torunları, zamanla Arabistan Yarımadası'nınher tarafına yayıldılar. Peygamber efendimizin yirminci dedesi Adnan ile İsmâil aleyhisselâmarasında otuz baba vardır. (Molla Miskin-Nişancızâde)
Islamic Glossary

İSMÂİLİYYE

(Islamic Glossary) :
Sapık fırkalardan biri. Bâtıniyye de denir. Peygamber efendimizin torunlarından büyük âlimİmâm-ı Câfer-i Sâdık'ın vefâtından sonra, büyük oğlu İsmâil müslümanların imâmıdır ve ondansonra çocuklarıdır dedikleri için İsmâiliyye denilmiştir.İsmâiliyye fırkası mensubları, Cennet, ibâdetlerden kurtulmak ve lezzetli şeyleri yapmaktır;Cehennem ise, ibâdetlerin yüklerine katlanmak ve haramlardan sakınmaktır derler. (SeyyidŞerîf)Selçuklu veziri Nizâmülmülk ile şâir Ömer Hayyâm'ın talebelik arkadaşı olan HasanSabbâh, Selçuklulara isyân ederek İran'da İsmâiliyye Devletini kurdu. Alamut kalesini alıpmerkez yaptı. Kurduğu Fedâyîn adlı terör örgütüyle pekçok müslüman devlet ada mını ve âlimişehîd ettirdi. Ehl-i sünnet (Peygamber efendimiz ve arkadaşlarının yolunda olan) âlimlerininkitablarını okumayı ve onlarla görüşmeyi şiddetle yasakladı. (Şehristânî)Bugün Hindistan'da Bohra veya Bohara adıyla tanınan İsmâiliyye mensûbları, Dâvûdî veSüleymânî olmak üzere iki kısımdırlar. Zamânımızda İslâm âlimi olarak tanıtılan, fakat yetmişiki bozuk fırkanın en zararlısı olan İsmâiliyye yolunda olanlar, görülm ektedir. BunlarPeygamber efendimizin aleyhisselâm annelerinin ve babalarının kâfir olduğunu ve Peygamberefendimizin peygamberlik bildirilmeden önce putlara kurban kestiğini söyleyerek temiz gençlerialdatmaya çalışmaktadırlar. (M. Sıddîk bin Saîd)