maksimum


Results for "maksimum"

Dictionary of Economics

MAKSİMUM’LAR KANUNU

(Dictionary of Economics) :
Bütçe dengesini, parlamentoların masrafçı eğilimlerine karşı korumak amacıyla uygulanan bir prosedür. Seçim bölgelerinin sonsuz olan ihtiyaçlarının, bütçe olanaksızlıkları nedeniyle tamamen yerine getirilmesi mümkün olamamaktadır. Bu durumda, milletvekillerinin kimi zaman taleplerini parlamento genel kurulundan geçirme girişmlerine karşı, hükümetler genel kurul müzakereleri başlarken kanun harcamalarına bir tavan sınırı çizilmesini talep ederler. Genel kurul bütçe tasarısının bir bölümünden diğerine masraf kaydırmaları yapmakla birlikte, başlangıçta belirlenen harcama tavanını gözetir.
Meteorological Glossary

MAKSİMUM TERMOMETRE

(Meteorological Glossary) :
(MAXIMUM THERMOMETER) [i]En son icrasından/indirgenmesinden sonra otomatik olarak en yüksek sıcaklığı gösteren, hazneye yakın kısmı daraltılmış cıvalı bir termometre. Birçok değişik tipi vardır. Yatay konumda tutulan termometrede, hava sıcaklığı arttığında genleşen cıva daraltılmış tüp boğazından geçer ama hava sıcaklığı düştüğünde büzülen cıva geri hazneye dönmez. Tüp içindeki cıva sütunun en üst ucu o günkü en yüksek hava sıcaklığını gösterir. Okuma işlemi tamamlanıp değer alındıktan sonra elle sallanarak tüp içerisindeki civanın hazneye dönmesi sağlanır (icra/indirgeme işlemi) ve bir sonraki gün en yüksek hava sıcaklığını ölçmek için termometre hazır hale getirilir.
Meteorological Glossary

MAKSİMUM VORTISITI

(Meteorological Glossary) :
(VORTICITY MAXIMUM) [i]Akışkanların vortisiti alanlarının maksimum olduğu alanı veya vortisitinin merkezi için kullanılan terim.
Meteorological Glossary

MAKSİMUM/EN YÜKSEK

(Meteorological Glossary) :
(MAXIMUM) [s]Belirli bir gözlem süresi içerisinde, sıcaklık, basınç veya rüzgar hızı gibi meteorolojik değerlerin ulaştığı en yüksek nokta.
Turkish - English dictionary

maksimum

(Turkish - English dictionary) :
1. (a) maximum. 2. maximum.