maliye


Results for "maliye"

Dictionary of Economics

FIRSAT MALİYETİ

(Dictionary of Economics) :
Bir malın üretimini bir birim aratırmak için başka bir maldan vazgeçilmesi gereken mal miktarıdır. Bellirli bir üretim bileşimi ile yılda 100.000 ton çimento üretmek için bir fabrika kurulduğunu düşünelim. Aynı fatör bileşimi ile 300.000 ton taşkömürü elde edilebilecekse çimento fabrikasının fırsat maliyetinin ölçüsü, o şeyin başka bir fırsatın elde edilmesinde kullanılması durumunda elde edilebilecek değerdir.
Dictionary of Economics

MALİYE

(Dictionary of Economics) :
Devletin fonksiyonlarını, bu fonksiyonları görebilmek içcin gerekli gelirlerin sağlanmasını ve sağlanan gelirlerin kullanılmasını inceleyen bilim dalı. Bu inceleme yapılırken dayanılan esas ve kullanılan teorik araçlar iktisat ilminin prensmipleridir. Dolayısı ile maliyeyi İktisat ilminin devletin faaliyetleriyle ilgili kısmıdır diye tanımlamak da mümkündür. Devlet anlayışında meydana gelen değişikliklerin etkisiyle giderek kapsamı genişleyen ve özellikle 19. yüzyıldan bu yana sosyal bilimler içinde ayrı bilim dalı olarak ortaya çıkan maliyenin temelkonusu kamu harcamaları ve kamu gelirleridir. Koruyucu devlet anlayışının yerini müdahaleci devlet ya da sosyal devlet anlayışına bırakması devletin ekonomik ve sosyal bir çok görevler üstlenmesine neden olmuştur. Bu görev yerine getirilmse iharcama yapılmasına, bu harcamaların yapılması ise, gelir elde edilmesine bağlıdır. Kamu maliyesi, yapılacak harcamaları nitelik ve nicelik yönlerinden incelemekte, harcamalar için gerekli gelirlerin nasıl sağlanacağı ve kullanılacağına ilişkin sorunları, sonuçları ekonomik, mali, sosyal ve hukuki yönleriyle araştırmaktadır.
Dictionary of Economics

MALİYE POLİTİKASI

(Dictionary of Economics) :
Devletin çeşitli ekonomik ve sosyal amaçlara ulaşılmasını sağlamak üzere vergi alma ve harcama yapma yetki ve olanaklarından yararlanarak ekonomik yaşama yaptığı müdahaleler. Maliye Politikası uygulamaları ile, devlet ekonomisinin harcama kapasitesini fiilen genişletip daraltma olanağına sahip olmaktadır. Bu politikanın uygulanmasında yararlanılan temel mali araçlar; devlet harcamaları, vergiler ve devlet borçlarıdır.
Dictionary of Economics

MALİYET

(Dictionary of Economics) :
Bir iktisadi değeri elde etmek üzere yapılmış harcama tutarı. Mal olma bedeli.
Dictionary of Economics

MALİYET ANALİZİ

(Dictionary of Economics) :
1- Maliyetlerin kendilerini oluşturan maliyet unsurlarına ayrıştırılarak incelenmesi. Bu tür maliyet analizi fiyatlama kararlarının, yeni mamul geliştirme ve pazarlama kanallarına ilişkin kararların alınmasında yardımcı olur. 2- Maliyetlerin kontol altında tutulması amacına yönelik olarak maliyetlerin incelenmesi. Bu tür maliyet analizi, maliyetlerden sorumlu olanların maliyetleri kontrol altında tutma başarılarının değerlendirilmesinde kullanılır.