maliye


Results for "maliye"

Dictionary of Economics

MALİYET MUHASEBESİ

(Dictionary of Economics) :
Konusunu, işletelerde üretilen mamul ya da hizmetin maliyet fiyatının saptanması, işletme giderlerinin denetimi, fiyat incelemeleri ve satış fiyatının belirlenmesinin oluşturduğu muhasebe dalı. Maliyet muhasebesi, işletme içinde oluşan iş ve işlemleri (işletme işçi ilişkilerini) izlediği için İşletme Muhasebesi olarak da adlandırılır.
Dictionary of Economics

MARJİNAL MALİYET

(Dictionary of Economics) :
Kullanılan ilave faktör biriminin toplum maliyette çıkattığı etki. ?TC toplum maliyetteki değişmeyi, ?Q faktör miktarındaki değişmeyi ifade etmek üzere, marjinal maliyet (MC) formülü şu şekildedir:MC = ?TC/?Q
Dictionary of Economics

MARJİNAL MALİYET FİYATLANDIRMASI

(Dictionary of Economics) :
Bir malın fiyatının üretilne son birimin yol açtaığı maliyete eşit kılınmasını öngören yaklaşım. Buna göre firma sattıı malın fiyatını, kullandığı ek üretim faktörlerinin toplam maliyette çıkarttığı artış düzeyinde belirleyecektir. Marjinal maliyet fiyatlandırması ilkesine uyulduğu takdirde, mal fiyatlarının düşük tutulması ve ekonominin durgunluk dönemlerinde firmaların etkinliklerini sürdürmeleri sağlanacaktır.
Dictionary of Economics

NORMAL MALİYET HESABI

(Dictionary of Economics) :
Yarımamul, mamul maliyetlerini süratle değerleyebilmek, fiyat tespitini kolaylaştırmak ve kısa devreli sonuç hesapları çıkartabilmek için maliyetleri süratli ve istikrarlı bir şekilde hesaplayabilme yöntemlerinden biri. Bu tür hesaplamada en gelişmiş yöntemlerden biri satandart maliyetler sistemi olmakla birlikte, bunu uygulama imkanı bulamayan işletmeler, daha basit bir sistem olan normal maliyet hesabından yararlanmaktadırlar. Sistemin esası maliyet unsurlarını önceden bazı istatistik yöntemlerle tahmin etmek ve kısa dönemli hesaplarda bu maliyeti kullanmaktadır. Bir yandan normal sayılan tahmini maliyetlerle kısa dönemli maliyet hesapları yapılırken, bir yandan da dönemin gerçek imalat masrafları tespit edilir. Tahmini masraflarla fiili sonuçlar arasındaki farklar işletme yöneticilerine kontrol bakımından önemli bulgular verebilir. (Ayrıca, bk. Maliyet).
Dictionary of Economics

ORTALAMA DEĞİŞKEN MALİYET

(Dictionary of Economics) :
Toplam değişken maliyetlerin üretim miktarına bölümü. Bir başka ifadeyle, üretim birimi başına düşen ortalama değişken harcamalar. (Ayrıca bk. Ortalama Maliyet)