maliyet


Results for "maliyet"

Dictionary of Economics

NORMAL MALİYET HESABI

(Dictionary of Economics) :
Yarımamul, mamul maliyetlerini süratle değerleyebilmek, fiyat tespitini kolaylaştırmak ve kısa devreli sonuç hesapları çıkartabilmek için maliyetleri süratli ve istikrarlı bir şekilde hesaplayabilme yöntemlerinden biri. Bu tür hesaplamada en gelişmiş yöntemlerden biri satandart maliyetler sistemi olmakla birlikte, bunu uygulama imkanı bulamayan işletmeler, daha basit bir sistem olan normal maliyet hesabından yararlanmaktadırlar. Sistemin esası maliyet unsurlarını önceden bazı istatistik yöntemlerle tahmin etmek ve kısa dönemli hesaplarda bu maliyeti kullanmaktadır. Bir yandan normal sayılan tahmini maliyetlerle kısa dönemli maliyet hesapları yapılırken, bir yandan da dönemin gerçek imalat masrafları tespit edilir. Tahmini masraflarla fiili sonuçlar arasındaki farklar işletme yöneticilerine kontrol bakımından önemli bulgular verebilir. (Ayrıca, bk. Maliyet).
Dictionary of Economics

ORTALAMA DEĞİŞKEN MALİYET

(Dictionary of Economics) :
Toplam değişken maliyetlerin üretim miktarına bölümü. Bir başka ifadeyle, üretim birimi başına düşen ortalama değişken harcamalar. (Ayrıca bk. Ortalama Maliyet)
Dictionary of Economics

ORTALAMA MALİYET

(Dictionary of Economics) :
Toplam maliyetin üretim miktarına bölümü ya da ortalama sabit ve ortalama değişken maliyetlerin toplanması ile elde edilen tutar. Ortalama birim maliyet olarak da adlandırılan ortalama maliyet, uzun dönem ve kısa dönem ortalama maliyet olarak iki grupta incelenir. Uzun dönem ortalama maliyetlerin hesaplanmasında toplam maliyetler, belli bir üretim seviyesi için gerekli girdilerin hepsinin en düşük maliyet düzeylerinde sağlandığı varsayım altında hesaplanır. Kısa dönemde ise, girdilerin ancak bazıları en etkin düzeyde kullanıldığı için, genelde kısa dönem ortalama maliyetleri, uzun dönem ortalama maliyetlerinin üzerindedir.
Dictionary of Economics

ORTALAMA SABİT MALİYETLER

(Dictionary of Economics) :
Toplam sabit maliyetlerin, üretim miktarına bölünmesiyle bulunan değer. Üretim birimi başına düşen sabit maliyetler olarak da tanımlanabilir.
Dictionary of Economics

SABİT MALİYETLER

(Dictionary of Economics) :
(Bk. Değişmez Maliyetler)