mazı


Results for "mazı"

Islamic Glossary

HÂCET NAMAZI

(Islamic Glossary) :
Maddî ve mânevî bir ihtiyaca, dileğe kavuşmak niyeti ile iki ve en fazla on iki rek'at olarakkılınan namaz.Bir kimsenin Allahü teâlâdan veya benîâdemden (insanoğlundan) bir hâceti olursa,tertemiz bir abdest alsın. Sonra iki rek'at hâcet namazı kılsın. Sonra Allahü teâlâya senâ(hamd) da bulunsun ve Peygambere salevât getirsin... (Hadîs-i şerîf-Tirmizî)Tecnîs ve diğer kitaplarda, hâcet namazının yatsıdan sonra dört rek'at olarak kılınacağı vebir hadîs-i şerîfe göre ilk rek'atta; bir fâtiha, üç âyet-el-kürsî, kalan üç rek'atin her birinde birerfâtiha, ihlâs ve muavvizeteyn okunacağı, bunlar yapılırsa, kılınan namaz Kadir gecesindekılınmış gibi olacağı kaydedilmiştir. (İbn-i Âbidîn)Üstâdlarımız (hocalarımız); "Biz bu hâcet namazını kıldık ve ihtiyaçlarımız, dileklerimizgörüldü" demişlerdir. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

HUSÛF NAMAZI

(Islamic Glossary) :
Ay tutulduğunda kılınan namaz.Şüphesiz ki, güneş ile ay, Allah'ın âyet (işâret) lerindendir. Bunlar, hiçbir kimseninhayâtı veya ölümü için tutulmazlar. Siz bunları tutulmuş (Husûf etmiş) görürseniz, hementekbîr alın, Allah'a duâ edin, husûf namazı kılın ve sadaka verin. (Hadîs-i şerîf-Müslim)Husûf ve kusûf namazlarından sonra güneş ve ay meydana çıkıncaya kadar Allahü teâlâyayalvarıp yakarılır. (Seyyid Alizâde)
Islamic Glossary

İKİNDİ NAMAZI

(Islamic Glossary) :
İslâm'ın şartlarından biri olan beş vakit namazın üçüncüsü, öğle vakti ile akşam vaktiarasında kılınan namaz. (Bkz. Asr)Gökten yere iner kamû (bütün) melekler,Meleklere müştâk olur (can atar) felekler,Kabûl olur anda bütün dilekler,İkindi namâzın kıldığın zaman.(Yûnus Emre)
Islamic Glossary

İstiskâ Namazı

(Islamic Glossary) :
Kıtlık, kuraklık vaktinde, yağmur yağması için sahrâda kılınan namaz.İstiskâ namazı için çıkılan yerde imâm, evvelâ yalnızca veya cemâat ile iki rek'at namazkılar ve asâya dayanıp bir hutbe okur. Sonra kıbleye dönüp, avuçları semâya karşı açık olarakomuzları hizâsına kaldırıp ayakta duâ eder. Hazır olanlar, arkasınd a oturarak dinleyip "âmîn"der. (Ahmed Tahtâvî)
Islamic Glossary

İŞRÂK NAMAZI

(Islamic Glossary) :
İşrâk vaktinde, güneş bir mızrak boyu yükseldikten sonra kılınan namaz.Sabah namazını kıldıktan sonra dünyâ kelâmı söylemeden kıbleye karşı durup, güneşbir mızrak yükseldikten sonra iki rek'at işrak namazı kılan kimse, şüphesiz cennetliktir.(Hadîs-i şerîf-Ey Oğul İlmihâli)