mazı


Results for "mazı"

Dream Dictionary of Phrase

VİTİR NAMAZI

(Dream Dictionary of Phrase) :
Bakınız; Namaz.
Islamic Glossary

Bayram Namazı

(Islamic Glossary) :
Fıtr (Ramazan) ve Kurban bayramının birinci günü güneş doğduktan yaklaşık 45 dakikasonra erkeklerin cemâat hâlinde kılmaları vâcib olan iki rek'atlik namaz.Bayram namazının şartları, Cumâ namazının şartları gibidir. Burada namazdan sonraokunan hutbe sünnettir. (İbrâhim Halebî)
Islamic Glossary

Cum'â Namazı

(Islamic Glossary) :
Cumâ günü öğle vaktinde câmilerde hutbeden sonra, cemâatle kılınan iki rek'atlik farznamaz.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:Ey îmân etmekle şereflenen kullarım! Cumâ günü, öğle ezânı okunduğu zaman, hutbedinlemek ve Cumâ namazı kılmak için câmiye koşunuz. Alış-verişi bırakınız! Cumânamazı ve hutbe size, başka işlerinizden daha faydalıdır. Cumâ namazını kıldıktan sonra,câmiden çıkar, dünyâ işlerinizi yapmak için dağılabilirsiniz. Allahü teâlâdan rızıkbekleyerek çalışırsınız. Allahü teâlâyı çok hatırlayınız ki, kurtulabilesiniz. (Cum'a sûresi:9-10)Bir kimse, mâni yok iken, üç Cumâ namazı kılmazsa, Allahü teâlâ, kalbini mühürler.Yâni iyilik yapmaz olur. (Hadîs-i şerîf-Mesâbih)Cumâ namazından sonra yedi defâ İhlâs ve (yedi) Mu'avvizeteyn (Felak ve Nâssûrelerini) okuyanı Allahü teâlâ, bir hafta kazâdan, belâdan ve kötü işlerden korur.(Hadîs-i şerîf-İbn-i Sünnî)Cumâ namazı için gusül abdesti almak, güzel koku sürünmek, yeni ve temiz giyinmek, saç,tırnak kesmek, câmide buhur (koku) yakmak, câmiye erken gelmek sünnettir. (İbn-i Âbidîn)
Islamic Glossary

DUHÂ NAMAZI

(Islamic Glossary) :
Duhâ (kuşluk) vaktinde kılınan namaz, kuşluk namazı.Yâ Ebâ Hüreyre! Duhâ namazını terk etme! Cennet'in bir kapısı vardır ki, ona "Duhâkapısı" derler. Bu kapıdan yalnız kuşluk namazı kılanlar girer. (Hadîs-i şerîf-Ey Oğulİlmihâli)Günahları deniz köpüğü kadar olsa da iki rek'at duhâ namazına devâm eden kimseningünâhları mağfiret olunur. (Hadîs-i şerîf-Şir'at-ül-İslâm)Peygamber efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki: "Ey Ebû Zer! Bir kimse ikirek'at kuşluk (duhâ) namazı kılsa gâfillerden olmaz. Dört rek'at kılsa, zikredenlerdenyazılır. Altı rek'at kılsa, şirk (Allahü teâlâya ortak koşma) dışında ona günâh ulaşmaz. Oniki rek'at kılsa, Cennet'te ona bir ev yapılır." Ebû Zer (r.anh); "Yâ Resûlallah! Hepsinibirden mi kılmalı?" dedi. "Ayrı ayrı olsa da olur" buyurdu. (Hadîs-i şerîf-Gunye)Mekke'nin fethedildiği gün, Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem, hazret-i Ali'nin kızkardeşiÜmmühânî'nin (r.anhümâ) evinde gusül abdesti alıp, sekiz rek'at duhâ namazı kıldı.(Abdülkâdir Geylânî)Duhâ, yâni kuşluk vakti hiç olmazsa iki rek'at namaz kılmak lâzımdır. Teheccüd (gecenamazı) ve duhâ (kuşluk) namazlarının en çoğu on iki rek'attir. (İmâm-ı Rabbânî)Duhâ namazı kılanlar âhiret şehîdi olurlar. (İbn-i Âbidîn)Her kim duhâ namazını iki veya dört rekat kılarsa, zâkirler (zikredenler, Allahü teâlâyıananlar) zümresine yazılırlar. Altı veya sekiz rekat kılsa, sıddıklar zümresine yazılır. Bu vakittekazâ namazı kılan, hem borcundan kurtulur, hem de bu sevâblar a kavuşur. (Süleymân binCezâ)
Islamic Glossary

EVVÂBÎN NAMAZI

(Islamic Glossary) :
Akşam namazının farzından sonra kılınan altı rek'atlik namaz.Kim ki akşam ile yatsı arasında namaz kılarsa işte o evvâbin namazıdır. (Hadîs-işerîf-Rekâik)