melek


Results for "melek"

Islamic Glossary

Âlem-i Melekût

(Islamic Glossary) :
Madde, his, akıl, ölçü âleminin üstündeki âlem.İlimlerin hepsi his yolları ile değildir. Bir kısmı da âlem-i melekûta âittir. Bu dünyâ içinyaratılmış olan hisler, âlem-i melekûtun bilinmesine perde olurlar. Onlardan kurtulmadıkça aslâo âleme yol bulunmaz. (İmâm-ı Gazâlî)
Islamic Glossary

HAFAZA MELEKLERİ

(Islamic Glossary) :
Koruyucu melekler, her insanın hayır (iyi) ve şer (kötü) işlerini yazan; ikisi gece, ikisigündüz gelen ve kötülüklerden ve cinlerden koruyan melekler. Bunlara Kirâmen kâtibînmelekleri diyenler olduğu gibi, onlardan başka olduğunu söyleyenler de olm uştur. (Bkz.Kirâmen Kâtibîn)Hafaza melekleri, insandan yalnız cimâda ve helâda ayrılırlar. (İmâm-ı Birgivî, Kâdızâde)
Islamic Glossary

Hâtır-ı Melekânî

(Islamic Glossary) :
İbâdete, tâate rağbet etmeye dâir insanın kalbine melek tarafından getirilen düşünce. Bunailhâm da denir. (Bkz. İlham)
Islamic Glossary

MELEK

(Islamic Glossary) :
Allahü teâlânın nûrdan yarattığı gözle görülmeyen mâsum (kötülüklerden korunmuş)varlıklar. Çokluk şekli, melâike'dir.Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyurdu ki:Melekler Allah'ın sözünün önüne geçmezler. Hep O'nun emri ile hareket ederler.(Enbiyâ sûresi: 27)O'nun (Allahü teâlânın) katındaki melekler, kendisine ibâdet etmekten ne kibirlenirlerne de yorulurlar. Gece gündüz hep Allahü teâlâyı tesbîh ederler, usanmazlar. (Enbiyâsûresi: 19,20)Bir kimse bir mü'minin ihtiyâcını karşılamak için yürüse, Allahü teâlâ yetmiş binmeleği ona sâyebân eder. Eğer sabah vakti ise akşama kadar, akşam vakti ise sabahakadar ona rahmet ile duâ ederler. Allahü teâlâ her bir ayağını kaldırdıkta onun birgünâhını affeder ve bir derece yükseltir. (Hadîs-i şerîf-İbn-i Hibbân)Melekler, nûrdan, cinler, dumanı olmayan hâlis bir ateşten yaratıldı. (Hadîs-işerîf-Müsned-i Ahmed bin Hanbel)Melekten gelen ilhâm İslâmiyete uygun olur. Şeytandan gelen vesvese İslâmiyettenayrılmaya sebeb olur. (Hadîs-i şerîf-Berîka)Melekler, Allahü teâlânın kıymetli kullarıdır. Allahü teâlânın emirlerine isyân etmezler. Emrolunduklarını yaparlar. Evlenmezler, doğurmazlar, çoğalmazlar. Allahü teâlânın azameti, celâlive büyüklüğünden korkudadırlar. Kendilerine verilen emirleri yapmaktan başka işleri yoktur.(İmâm-ı Rabbânî)Melekler nûrânî cisimlerdir. Muhtelif şekillere girebilirler. Melek ile cin yaratılış bakımındanbirbirine yakındır. Melekler, muhteremdir, kıymetlidir. Cin hakirdir, kıymetsizdir. Melekte nûr(ışık) kısmı, cinde ise alev maddesi fazladır. Elbette nûr, zulmetten efdâldir, daha kıymetlidir.Meleklerin, cinnîlere yakınlığı, insanın hayvana yakınlığı gibidir. (Seyyid Abdülhakîm Efendi)Sayısı en çok mahlûk, meleklerdir. Bunların sayılarını Allahü teâlâdan başka kimse bilmez.Göklerde, meleklerin ibâdet etmedikleri boş bir yer yoktur. Göklerin her yeri, rükûda veyasecdede olan meleklerle doludur. Göklerde, yerlerde, otlarda, yıldız larda, canlılarda,cansızlarda, yağmur damlalarında, ağaçların yapraklarında, her molekülde, her atomda, herreaksiyonda, her harekette, her şeyde meleklerin vazîfeleri vardır. Her yerde Allahü teâlânınemirlerini yaparlar. (Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî)
Islamic Glossary

Melek-ül-Mevt

(Islamic Glossary) :
Ölüm meleği, Azrâil aleyhisselâm. (Bkz. Azrâil Aleyhisselâm)Allahü teâlâ Kur'ân-kerîmde meâlen buyurdu ki:(Ey Resûlüm onlara) de ki: Sizin canınızı almaya vekil kılınan Melek-ül-mevt canınızıalacak; sonra döndürülüp Rabbinize götürüleceksiniz. (Secde sûresi: 11)Melek-ül-mevt, rûhunu almağa geldiği zaman, tövbe edinceye kadar izin iste! O meleğikovamazsın. Kudretin var iken, o gelmeden önce tövbe et! O da, bu saattir. Zîrâ,Melek-ül-mevt, âni gelir. (İbrâhim bin Edhem)Yavrucuğum! Tövbeni tehir etme! Zîrâ melek-ül-mevt âni gelir. (Lokman Hakîm)