merhaba


Results for "merhaba"

Turkish - Turkish dictionary

MERHABA

(Turkish - Turkish dictionary) :
ünl. Bir selam taşma sözü.
Ottoman - Turkish Dictionary

MERHABA

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Şâdlık, neşeli oluş. * Genişlik, vüs'at. * Müslümanlar arasında bir nevi selâmlaşma kelimesi olup, "rahat olunuz, serbest olun, hoş geldiniz" mânasında söylenir. * Nazımda medholunan kimseye hitâb olarak kullanılır.
Islamic Glossary

MERHABA

(Islamic Glossary) :
1."Hoş geldiniz" mânâsına iltifât tâbiri.Fakîrler, bir adamı Resûlullah efendimize gönderdiler. Adam; "Ben, fakirlerin sanagönderdikleri bir elçiyim (görevliyim)" deyince; Peygamber efendimiz; "Sana ve senigönderenlere merhabâ, onlar benim sevdiğim kimselerdir" buyurdu. (Hadîs-i şerîf-İhyâuUlûmiddîn)Buhârî ve Müslim'in rivâyet ettiği (naklettiği, bildirdiği) mîrâc (Peygamberimizin göklereçıkarıldığı, bilinmeyen yerlere götürüldüğü gece) ile ilgili hadîs-i şerîfte, Resûl aleyhisselâm,mîrâc yolculuğunda yedi semâ (gök) katında da; "Merhabâ" diyerek karşılanmıştır.(Abdülhak-ı Dehlevî)Kelime-i şehâdet getirmenin (Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammedenabdühû ve resûlüh demenin) yüz otuz kadar faydası vardır. Bunlardan ölürken olanfaydasından birisi de; Merhabâ ey mü'min! Sen cennetliksin" denmesidir. (M. Ali Nâsıf)Merhabâ ey uşşâka sâkî merhabâMerhabâ ey âli sultân merhabâMerhabâ ey derde dermân merhabâMerhabâ ey şefî'-i rûz-i cezâMerhabâ sen rahmetenli'l-âlemîn.(Süleymân Çelebi)2."Râhat oturun" mânâsına bir iltifat tâbiri.
Turkish - English dictionary

merhaba

(Turkish - English dictionary) :
Hello!/Hi! yı kesmek /la/ to stop speaking to (someone), break off completely with (someone). sı olmak /la/ to be on speaking terms with (someone), know (someone) casually.
Turkish - English dictionary

merhabalaşmak

(Turkish - English dictionary) :
to say hello to one another.