meteor


Results for "meteor"

Meteorological Glossary

SES METEOROLOJİSİ

(Meteorological Glossary) :
(METEOROLOGICAL ACOUSTICS) [i]Gök gürültüsü başta olmak üzere, atmosferdeki meteorolojik kaynaklı tüm sesler ve bunların etkileriyle uğraşan meteoroloji dalı.
Meteorological Glossary

SİNOPTİK METEOROLOJİ

(Meteorological Glossary) :
(SYNOPTIC METEOROLOGY) [s]Meteorolojinin, coğrafi haritalarda gösterildiği gibi, halihazır hava durumunun betimlenmesi veya resmedilmesi ile ilgilenen ve hali hazır hava koşullarının gelecekte nasıl olacağı sorusuna yanıt arayan bölümü. Meteorolojinin bu bölümünün başlangıç noktası, sinoptik istasyonlardan toplanan ve o saatin halihazır hava durumunun kodlanmış özetini oluşturan sinoptik rasatlardır. Bu sinoptik rasatlar, sinoptik haritalara, deşifre edildikten sonra ait olduğu istasyon yuvarlağı üzerine semboller ve rakamlar şeklinde işlenir. Haritaya rasatlar işlendikten sonra izobarları çizilir, alçak ve yüksek basınç merkezleri belirlenir ve en sonunda da cepheleri analiz edilir. Analizi biten harita geniş bir alanın hava durumunu belirtir bir resim, bir tablo şekline dönüşür. Bitmiş olan sinoptik haritaların kronolojik sırada peş peşe incelenmesiyle hava kütlelerinin hareket hız ve yönleri belirlenir. Bu bilgilerde gelecekte havanın nasıl olacağının en önemli ip uçlarıdır.
Meteorological Glossary

TELEMETEOROGRAF

(Meteorological Glossary) :
(TELEMETEOROGRAPH) [i]Değişkeni ölçen ölçüm aleti ile kaydedicisi arasında belli bir mesafe olan, ölçüm aleti tarafından belirlenen değerlerin kablolu veya kablosuz olarak kaydediciye gönderildiği alet. Tele termometre bu olaya bir örnek olarak verilebilir. Rasat parkına veya binanın dışına konulan bir termometrenin ölçtüğü değerler bina içindeki bir kaydediciden görülebilir. Radyosonde cihazı ile yerdeki alıcı bu alet türüne diğer bir örnektir.
Meteorological Glossary

TEORİK METEOROLOJİ

(Meteorological Glossary) :
(THEORETICAL METEOROLOGY) [i]Dinamik Meteoroloji olarak da bilinen meteorolojinin bu dalı, klasik fiziğin laboratuar verileri ile matematiksel fiziği, meteorolojik olaylarda etkili olan, atmosferik hareketi oluşturan güçler ve ısı transferi gibi küresel süreçlere uygulamaya çalışır. Teorik meteoroloji içinde yer alan hidrodinamik hareket ve kuvvetlerle, termodinamik ısıyla, aerodinamik ise nesneler ve hava akıntıları arasındaki ilişkilerle ilgilenir.
Meteorological Glossary

ULUSAL METEOROLOJİ MERKEZİ

(Meteorological Glossary) :
(NATIONAL METEOROLOGICAL CENTER -(NMC)) [i]Meteorolojik ve oşinografik bilgileri kullanıcıların hizmetine sunmak amacıyla üreten, işleyen, elde eden ve dağıtan bölümdür.