meteor


Results for "meteor"

Meteorological Glossary

HİDROMETEOROLOJİ

(Meteorological Glossary) :
(HYDROMETEOROLOGY) [i]Atmosfer içerisindeki su, atmosfer içerisindeki sudan kaynaklanan yağış ve bu yağışın sonuçları olan sel ve toprak kayması gibi olayları açıklamaya çalışan meteoroloji dalı.
Meteorological Glossary

KORELATİF METEOROLOJİ

(Meteorological Glossary) :
(CORRELATIVE METEORLOGY) [i]Korelasyon yöntemini kullanarak, büyük ölçekli hava olayları arasındaki ilişkileri açıklamaya çalışan meteoroloji dalı.
Meteorological Glossary

LİTOMETEOR

(Meteorological Glossary) :
(LITHOMETEOR) [i]Duman, toz veya kuru duman gibi hava içerisinde boşlukta kalabilen veya yeryüzünden rüzgar tarafından kaldırılıp havaya karıştırılmış her türlü kuru parçacıklara verilen genel isim. Zıt anlamlısı olan hidrometeorlar ise genellikle su içeririler. Litometeor daha çok katı toz, kum veya yanmadan ortaya çıkan kül parçacıklarından oluşur. Özellikle direk çıplak gözle görülemeyen kuru duman; kuru, katı kum parçacıkları ve tuzdan oluşur ve görüşü önemli ölçüde kısıtlar.
Meteorological Glossary

MAKROMETEOROLOJİ

(Meteorological Glossary) :
(MACROMETEOROLOGY) [i]Genel sirkülasyonu anlamaya ve açıklamaya yönelik olarak büyük ölçekli hava değişimlerini ortaya koyabilmek amacıyla, haftalar ve ayları içeren uzun bir sürede yapılan hava ile ilgili çalışmalar. Veya; yeryüzünün çok geniş bir alanını/tamamını etkileyen meteorolojik olaylar üzerinde yapılan çalışmalara verilen isim. Mikro meteorolojinin tersi.
Meteorological Glossary

METEOR

(Meteorological Glossary) :
(METEOR) [i]Genel anlamıyla, sıvı katı, görsel veya elektriksel olmak üzere atmosfer içerisinde yaşanan her türlü olaya verilen isim. Hidrometeor, Litometeor, Fotometeor ve Elektrometeor olmak üzere dört gruba ayrılır. Bunlardan atmosferde en fazla görüleni tartışmasız hidrometeordur. Uzaydan atmosfere giren bir meteoridin atmosfere girmesiyle sürtünmeden dolayı ateş şeklinde iz bırakması da meteor olarak isimlendirilir. Yine kayan yıldızları bu gruba dahil etmek mümkündür. Meteoritlerin bir kısmı yeryüzüne kadar inebilir.