görü


Results for "görü"

Meteorological Glossary

DİKEY GÖRÜŞ UZAKLIĞI

(Meteorological Glossary) :
(VERTICAL VISIBILITY) [i]Gözlemcinin dikey olarak yukarıya baktığında görebildiği en uzak mesafe. Bu mesafenin belirlenmesinde sabit bir referans olamayacağı için bir balon veya bulut tepesi referans olarak kullanılır. Havaya bırakılan bir balonun gözden kayboluncaya kadar çıktığı yükseklik dikey görüş mesafesini verir.
Meteorological Glossary

GÖRÜLMEMİŞ/OLAĞANÜSTÜ HAVA

(Meteorological Glossary) :
(ANAMALOUS WEATHER) [i]Belirli bir ay veya mevsimde ortalamalardan sapan, alışılmamış ve farklı olan bir hava.
Meteorological Glossary

GÖRÜLÜR TAYF

(Meteorological Glossary) :
(VISUAL SPECTRUM) [i]Elektromanyetik radyasyon tayfının yaklaşık olarak 0.4 ile 0.7 mikron arasında uzanan ve insan gözü ile görülebilen kısmı için kullanılan terim. Bu tayfta yer alan radyasyonlarda diğerleri gibi aynı hızda yani saniyede 186000 mil hızla hareket ederler fakat dalga boyları X ışınlarından kısa ultraviyolelerden uzundur.
Meteorological Glossary

GÖRÜŞ ÖLÇER

(Meteorological Glossary) :
(VISIBILITY METER) [i]Görüş uzaklığını ölçmek için kullanılan alet.
Meteorological Glossary

GÖRÜŞ UZAKLIĞI

(Meteorological Glossary) :
(VISIBILITY) [i]Herhangi bir kişinin çıplak gözle görebileceği, objeleri net olarak seçebileceği en uzak yatay mesafe. Diğer bir deyişle atmosferin şeffaflık ölçüsü. Görüş uzaklığı için bir çok tanım ortaya konulmaktadır. Yer görüşünü belirlemek için sabit gözlem istasyonundan veya yerinden belli referans noktalarının -dağ, bina, kule, vs.- uzaklığı alınır. Sektör görüşünde belli bir yön alınır ve bu görüş ufuk dairesinin en az 45 derecelik bir yayını temsil eder. Kule görüşü ise, hava trafik kontrol kulesinden alınan görüş uzaklığıdır ki yer görüşü olarak kayıtlara geçer. Çıplak gözle yapılan görüş uzaklığı belirlenmesinde her istasyonda o istasyon civarında bulunan referans noktalarının kaç kilometre uzakta olduğunu gösterir şablonlar vardır. Günümüzde bir çok yerde standardın sağlanması amacıyla ölçümler aletlerle yapılmaktadır. Görüş uzaklığını doğrudan etkileyen iki etken vardır. Bunlardan birincisi hava kütlesinin çeşidi, diğeri ise kirliliktir. Kararlı hava kütlelerinde konvektif faaliyet olmadığı için görüş daha kısıtlı, kararsız hava kütlelerinde ise yağış hariç görüş iyidir. Yine kirlilik oranı arttıkça görüş uzaklığı değeri azalacaktır.