İNCÎL


Results for "İNCÎL"

Meteorological Glossary

BİRİNCİL KİRLETİCİLER

(Meteorological Glossary) :
(PRIMARY POLLUTANT) [i]Atmosfer veya çevreye girer girmez hemen kirleten parçacıklar ve maddeler için kullanılan terim.
Meteorological Glossary

BİRİNCİL SİRKÜLASYON

(Meteorological Glossary) :
(PRIMARY CIRCULATION) [i]Hakim, temel atmosferik devridaim. Bu devridaimin küresel boyutta olması doğaldır çünkü ekvatorda gerek atmosferin gerekse yerin güneşten gelen ışınlarla fazlaca ısı kazanması söz konusu iken orta ve yüksek enlemlerde hem yerin hem de atmosferin radyasyondan dolayı fazla ısı kaybı vardır. Ekvatorun ısınması ve kutupların soğuması havanın kuşaklar arasında devir etmesine, ekvatordaki sıcak havanın kutuplara doğru, kutuplardaki soğuk havanın da ekvatora doğru hareketine neden olur. Dünyanın dönüşünün saptırıcı etkisi ve deniz ile karaların dengesiz dağılımı nedeniyle de bu devridaim özellikle orta enlemlerde karmaşık bir yapıya bürünür. Rossby Teorisine göre, Güney ve kuzey Yarımkürede kendi içinde dönen üç ayrı hücre vardır: Birinci hücre, ticaret rüzgarı hücresidir. Bu hücrede, ekvator üzerinden ısınarak yükselen hava belli bir seviyeden sonra kutuplara doğru yönelir, üst seviyelerde soğuyan bu sıcak hava at enlemleri adı verilen 35 ° Kuzey ve Güney enlemlerinde tekrar yere iner. Ekvatora doğru esen kuzeyli ve güneyli ticaret rüzgarları bu devridaimi tamamlar. Bu bölgede, özellikle ekvatora yakın yerlerde hava nemli, bulutlu ve yağışlı bir konverjans özelliği taşır. 35 ile 60 ° Kuzey ve Güney enlemleri arasında yer alan ikinci hücrede, aşağı doğru çöken ters ticaret rüzgarlarının yerden kutuplara doğru batılı aşışlarla hareketi hakimdir. Her iki tarafın kutuplara bakan taraflarında yer alan kutupsal cepheler ekvator kaynaklı havanın geri dönmesi için zorlayıcı kuvvet oluşturur. 60 ° enlemleri ile kutuplar arasında yer alan üçüncü hücrede, kutuplara doğru hareket eden hava kutup doğuluları olarak ekvator tarafına geri döner. Bu genel devridaim içinde birçok ikincil sistemler görmek olasıdır.
Meteorological Glossary

İKİNCİL ALÇAK

(Meteorological Glossary) :
(SECONDARY LOW) [i]İkincil siklon, ikincil depresyonla eş anlamlıdır. Kuzey yarımkürede saat yönünün tersine, Güney yarımkürede saat yönünde dönüşe sahip, ana siklona bağlı olarak hareket eden ve ondan etkilenen küçük alçak basınç merkezleri için kullanılan terim. İkincil yani tali alçaklar genellikle ana alçak merkezin soğuk cephesinde oluşan dalgalardan meydana gelir. Bu dalga sonucunda normal akışını bozan izobarlar yeni, küçük ve kapalı bir alçak merkezin daha oluşmasına neden olur. İkincilerin yaşayıp gelişebilmesi için sürekli olarak ana alçaktan sıcak havayla beslenmesi gerekir. Eğer beslenemezse ölür yani kaybolur. Beslenmesi durumunda ise giderek gelişir ve ana siklonun düzleşmesine, kaybolmasına neden olur. Kaybolan ana alçak merkezin tüm aktivitesi ve özellikleri ikincil alçak merkeze geçer.
Meteorological Glossary

İKİNCİL CEPHE

(Meteorological Glossary) :
(SECONDARY FRONT) [i]Bu terim, aktif hareket halindeki cephe gerisinde oluşan ve onu izleyen, çok fazla görünmeyen bir veya birden fazla cephe için kullanılır. İkincil cepheler ana cephelerin oluşumundan çok sonra meydana gelirler. Başlangıçta zayıftır ama zaman zaman ana cepheden daha kuvvetli olabilir.
Meteorological Glossary

İKİNCİL ÇEVRE HAVA KALİTE STANDARTLARI

(Meteorological Glossary) :
(SECONDARY AMBIENT AIR QUALITY STANDARDS) [i]A.B.D.'de yapı, görüş uzaklığı, hayvan ve bitki üzerindeki etkileri de kapsayacak şekilde insan sağlığı ve rahatını korumak ve devam ettirmek için düzenlenmiş hava kalitesi standartlarından ikinci derecede önemli olanlarını gösterir terim.