nar


Results for "nar"

Ottoman - Turkish Dictionary

NAR

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
(C.: Niran, envar, niyere, niyâr) Ateş. Cehennem. * Bir meyve adı. * Mc: Allahın gadabı. * Yakıcı, azab verici her şey. Şer. Dalâlet. Sefâhet.
Azerbaijani - Turkish Dictionary

nar

(Azerbaijani - Turkish Dictionary) :
ateş
Dream Dictionary of Phrase

NAR

(Dream Dictionary of Phrase) :
Tatlı nar mala, imar edelimiş kente, hanım yahut çocuğa; Kırmızı nar taneleri altına, beyaz nar taneleri gümüşe; Ekşi nar üzüntü ve kedere, ekşiyi seven kimse için rızık ve mala; Nar kabuğu yemek hastalıktan sifa bulmaya; Nar suyu kişinin nafakasına, Narr ağacı dindar, varlıklı ve çömert kimseye; nar ağacını kesmek akrabayla ilişkiyi kesmeye; Nar taneleri kolaylıkla elde edilen mala, Nar çiçeği güzel kadına ve hayırlı evlada delalet eder.
Islamic Glossary

NÂR

(Islamic Glossary) :
Ateş; Cehennem. (Bkz. Cehennem)Allahü teâlâ Kur'ân-ı kerîmde meâlen buyuruyor ki:Ameli ve iyiliği ile kim dünyâ hayâtını ve zînetini isterse, onlara dünyâda güzelamellerinin karşılığını bol bol veririz. Ecirlerinden hiçbir şey eksik bırakılmaz. (Fakat)onlar için âhirette, karşılık olarak, sâdece nâr vardır. (Hûd sûresi: 15)Kalbinde hardal tânesi kadar îmân olan hiçbir kimse nâra girmez; kalbinde hardaltânesi kadar kibr (yâni küfr) bulunan hiçbir kimse de Cennet'e girmez. (Hadîs-işerîf-Müslim)Allah korkusundan gözyaşı döken kimseyi nâr yakmaz. (Ka'b-ül-Ahbâr)
Plants Glossary

Nar

(Plants Glossary) :
(Granatapfelbaum / Granadier / Pomegranate / Rümman / Punica granatum / Pommegranate / Grenadier) Haziran-temmuz aylarinda kirmizi renkli çiçekler açan, iki ile bes metre boylarinda agaççiklar. Gövdeleri gayri muntazamdir. Yapraklar karsilikli, kisa sapli ve kirmizi kenarlidir. Çiçekler kismen sapsiz, tek tek ve birkaçi birarada bulunur. Çanak yapraklari kirmizi renkli, dökülmeyen ve etlidir. Meyveleri küre seklinde ve portakal büyüklügünde, önceleri yesil, olgunlukta kirmizimsi renkte, derimsi kabuklu, çok tohumlu ve etlidir. Meyvenin yenen kismi, tohumlarinin etli ve bol usâreli olan kabugudur.Türkiye'de yetistigi yerler: Bati ve Güneydogu Anadolu. Kullanildigi yerler: Bitkinin tohumlari meyve olarak yenildigi gibi, gövde-kök ve dal kabuklari ile meyve kabugu da tibbî olarak kullanilir. Kök ve gövde kabugu tanen, nisasta ve alkaloitler (pelletierin) tasir. Nar meyvesi kabugu tanen, triterpenler ve az alkaloitler ihtivâ eder. Nar agaci kabugu çok eskiden beri bilhassa barsak seritlerine (tenyalara) karsi kullanilir. Yalniz zehirlenmelere yol açabileceginden dikkatli olunmalidir. Nar meyvesi kabugu, ishale karsi (% 15'lik) çay hâlinde kullanilabilir. Ayrica yün iplikler, sarimsi renklere boyanabilir. Hadîs-i serîfte nar meyvesi medhedilmistir: "Her narda bir damla cennet suyu vardir." ve; "Nari içindeki zari ile beraber yiyiniz, çünkü mîdeyi temizler." buyrulmaktadir. Nar, çarpintiya iyidir. Mîdeyi kuvvetlendirir. Et kismi ile sikilip içilirse, safra söker, pekligi giderir.