nesne


Results for "nesne"

Philosophical Dictionary

Nesnel Gerçek.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Âfâkî hakikat, Fr. Realite objective). İnsan bilincinden ve bilgisinden bağımsız gerçek... Gerçeğin niteliği nesnel olmaktır. Nesnel gerçek, insansal bilgi sürecinde insandan bağımsız olarak varolan ve insanın belli koşullada dilediği gibi değiştiremeyeceği vedilediği gibi yorumlayamayacaı gerçektir. Nesnel gerçek, nesnenin kendisidir. bkz. Gerçek, Nesne.
Philosophical Dictionary

Nesnel Hakikat.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Âfâkî hakikat, Fr. Verite objective). Nesnesine upuygun bilgi... Göreli hakikatlerin tümünde, en yanlış olanlarında bile, nesnel hakikatin bir parçası yatar. Örneğin, insan kendi varoluş kaynağını ararken bu kaynağın su, toprak, balçık, hava, ateş olduğunu ileri sürdü. Ama bütün bu yanlış varsayımların içinde insanın özdeksel (maddî) bir kökten geldiği nesnel hakikati yatıyordu. Göreli hakikatlerin bilgi sürecinde sürüp giden bu nesnel kapsamlarına diyalektik anlamda saltık hakikat (mutlak hakikat) adı verilir... Diyalektik bilim, nesnel ya da saltık hakikatin, insandan bağımsız olduğu kadar aynı zamanda insanla bağımlı bulunduğunu da ortaya koymuştur. Çünkü hakikat, insandan bağımsız olarak var olduğu oranda insanın kuramsal ve eylemsel çabasıyle gerçekleşir. Hakikat, insanla insandan bağımsız olan nesne ilişkisinin sonucudur. Diyalektik kavrayış, öznellikle nesnelliği bir arada gerçekleştiren kavrayıştır. Buna karşı metafizik görüş, aralarındaki bağıntıyı kavramadan, hakikati ya nesnede ya da öznede aramıştır. Metafizik anlayış, yapısı gereği, bağımsızlığı bağımsızlık olarak ve bağımlılığı da bağımlılık olarak kesin ve donmuş biçimleriyle görür; bir şeyin hem bağımsız ve hem de aynı zamanda bağımlı olabileceğini kavrayamaz. Bu yüzden de metafizik, hakikati, ya nesnelleştirmiş (nesnel idealizm), ya da öznelleştirmiştir (öznel idealizm). İdealizme varmayan hakikat tanımı, ancak diyalektik bir kavrayışla mümkündür. bkz. Hakikat, İlişkin Hakikat, Öznel Hakikat, Saltık Hakikat, Nesnel, Nesne, Nesnel Gerçek.
Turkish - Kurdish Dictionary

nesnel koşullar

(Turkish - Kurdish Dictionary) :
mercên camidî.
Philosophical Dictionary

Nesnel.

(Philosophical Dictionary) :
(Os. Afakî, Fr. Objectif, Al. Objektif, İng. Objective, İt. Obbiettivo). Nesneyle ilgili, nesneye değgin, nesneyle belirlenen... Öznel deyimi karşıtıdır, bilincin dışındalığı ve bilinçten bağımsızlığı dilegetirir. Çağdaş bilimde önce ruhun dışında bulunmaklığı dilegetiren nesnellik, daha sonra bilincin dışında olmaklığı dilegetirmiştir... Konuşma dilinde nesnellik; kişisel duygu, düşünce ve beğenilerin karıştırılmadığı herhangi bir gözlemi anlatır. bkz. Nesne, Öznel.
Turkish - English dictionary

nesnelci

(Turkish - English dictionary) :
phil. 1. objectivistic. 2. (an) objectivist.