nikah


Results for "nikah"

Ottoman - Turkish Dictionary

TECDİD-İ NİKÂH

(Ottoman - Turkish Dictionary) :
Nikâh tazeleme. Nikâh yenileme.
Dream Dictionary of Phrase

NİKAH

(Dream Dictionary of Phrase) :
Farz olan ibadetlerden birini yerine getirmeye, hayatın bir düzene girmesine, sorumluluk ve her türlü kötülükten emniyete, Bilmediği bir kadınla nikahlandığını görmek dini emirlere sımsıkı sarılmaya; Her türlü nikah akdinin uygun bir ortamda ve usulüne uuygun olarak gerçekleştiğini görmek evliler için sevgi ve muhabbet tazelenmesine, bekar kimse için hayırlı kısmate; Nikah kıyan kimseyi görmek bekar için evlenmeye; evli kimse için bir işe önderlik etmeye, bir işi için anlaşmaya yahut boşanmaya; Nikahı bozduğunu (boşandığını) görmek yolculuk sebebiyle evden bir süre ırak kalmaya, iş değiştirmeye, bir satım işinden caymaya, vefat etmeye yahut İslam'dan dönmeye; Mut'a hikahı ile geçici olarak nikah kıydırdığını görmek zinaya, şartlarına uyulmadan yapılanalışverişe; geçici ama karlı ortaklığa, kısa süren rahatlığa delalet eder. (Ayrıca Bakınız; Evlenmek, Boşanmak.)
Islamic Glossary

Muvakkat Nikâh

(Islamic Glossary) :
Geçici nikâh. Bir adamın, yüz sene de olsa, belli bir zaman sonra hanımını boşamağısöyleyerek, bütün şartlarına uygun yapılan ve harâm olan nikâh. (Bkz. Müt'a Nikâhı)Hacca götürecek erkeği olmayan bir kadının, hacca gidebilmek için, hacca gitmekte olanbir erkek ile evlenmesi ve hacdan gelince boşanması, muvakkat nikâh olduğu için haramdır.(Abdülganî Nablüsî)Muvakkat nikâh, dört mezhebde de haramdır. (Abdülvehhâb-ı Şa'rânî)
Islamic Glossary

MÜT'A NİKÂHI

(Islamic Glossary) :
Şâhidsiz olarak bir kadına belli miktarda para verip, belli bir zaman için berâber yaşamağısözleşmek.Ey müslümanlar! Kadınlar ile müt'a nikâhı yapmanıza izin vermiştim. Fakat şimdibunu, Allahü teâlâ harâm etti. Kimin yanında böyle kadın varsa, onu salıversin ve onaverdiği malı geri almasın! (Hadîs-i şerîf-Müslim, İbn-i Mâce)Müt'a nikâhı, dört mezhebde (Hanefî, Şâfiî, Mâlikî, Hanbelî) de harâmdır. (Abdülvehhâb-ıŞa'rânî)
Islamic Glossary

NİKÂH

(Islamic Glossary) :
Evlilik için yapılan akit, sözleşme. Evlenecek müslüman bir erkek ile kadının şâhidlerhuzûrunda ben seni zevceliğe (hanımlığa) aldım, diğerinin de kabûl ettim demesi.Allahü teâlâ âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki:(Size) helâl olan kadınlardan nikâh ediniz. (Nisâ sûresi: 3)Nikâh yapmak benim sünnetimdir. Sünnetimden yüz çeviren benden değildir. (Hadîs-işerîf-Menâhic-ül-İbâd)Nikâhlanın, çoğalın! Kıyâmet günü, ümmetlere karşı sizinle övüneceğim. (Hadîs-işerîf-İhyâ)Nikâhtan önce kızı görmek sünnettir ve iyi geçinmeyi sağlar. (Saîdeddîn Fergânî)Âdem aleyhisselâmdan beri bütün ümmetlerdeki evlenmelerde nikâh yapılması devâmetmiş, kaldırılmamıştır. Her ibâdet gibi nikâhın da sahîh olması için, nikâh yapılırken niyetetmek lâzımdır. Yâni nikâhlanacakların, Allahü teâlânın emri ile Peygamberim izin sünnetineuyarak nikâh yapıyorum diyerek kalblerinden geçirmelidirler. (Süleymân bin Cezâ veSaîdeddîn Fergânî)Nikâhsız evlenmek haramdır. Nikâh lâzım olduğuna ehemmiyet (önem) vermiyenin îmânıgider. (Abdullah-ı Mûsulî)Âkıl ve bâliğ (ergenlik çağına gelmiş) bir kız ile oğlanı nikâh ettiklerinde, kendilerineîmânın şartları sorulduğunda bilemeseler, bunların nikâhı geçerli olmaz. Çünkü bunlar îmânıbilmediklerinden müslüman olmazlar. (İbn-i Âbidîn)