nominal


Results for "nominal"

Dictionary of Economics

NOMİNAL GELİR

(Dictionary of Economics) :
Gelirin para ile ifade edilen şekli. Nakdi gelir ya da parasal gelir olarak da adlandıralan bu kavram gelirin satın alma gücünü göstermez. Bu nedenle fiyatlar genel düzeyinin sürekli yükseldiği ekonomilerde, nominal gelirdeki artışlar, gelirdeki gerçek artışları yansıtmayacaktır. Gerçek gelir değişmesini hesaplayabilmek için, reel gelir kavramından yararlanılır. (Ayrıca bk. Reel Gelir).
Dictionary of Economics

NOMİNALİZM

(Dictionary of Economics) :
Alman iktisatçı F.Knappın Devlet-Para ya da Fiyat - Para teorisine verilen isim. Knapp, paranın altın, gümüş veya kağıt olmasının önemli sayılamayacağını ileri sürmüş, paranın devlet tarafından konulmuş değer kadar satınalma gücü sağlayacağını savunmuştur. (Ayrıca bk. F.Knapp, Fiyat-Para).
Dictionary of Economics

NOMİNAL KORUMA ORANI

(Dictionary of Economics) :
Bitmiş (Nihai) mamuller üzerine konan gümrük vergisinin yerli üreticiler için çıkarttığı koruma etkisi. Eğer 1000 $lık bir malın ithalinde % 10 vergi alınıyorsa, nominal koruma oranı % 10dur. Ancak gümrük vergileriyle yurtiçi sanayi üzerindeki oluşturulan gerçek korumanın, ithal girdiler üzerindeki gümrük vergi oranlarını da dikkate alarak nihai mamul yerine katma değerler üzerinden hesaplanmanın daha anlamlı ve doğru olacağı kabul edilmektedir. (Ayrıca bk. Etkin Koruma).
Dictionary of Economics

NOMİNAL ÜCRET

(Dictionary of Economics) :
İşçiye yapmış olduğu iş karşılığı ödenen para miktarı. Bu ödeme yıllık, aylık, haftalık, günlük veya saat başına olabilir. Parasal ücret, hiçbir zaman ücretli kişinin gerçek satınalma gücünü göstermez. Parasal üretim satınalma gücü ekonomideki genel fiyat düzeyine bağlıdır. Parasal ücretler artarken, fiyatlar genel düzeyi de aynı oranda artmışsa, ücretli kişinin satınalma gücünde hiçbir değişme meydana gelmeyecektir. Eğer fiyatlar genel düzeyindeki artış oranı daha yüksek ise, parasal ücret artmış olduğu halde, ücretin satınalma gücü azalacaktır. (Ayrıca bk. Ücret, Reel Ücret).
Dictionary of Economics

NOMINAL INCOME

(Dictionary of Economics) :
NOMİNAL GELİRGelirin para ile ifade edilen teklidir. Bu kavram geliin satınalma gücünü kapsamaz. Gelirde meydana gelen gerçek değişmelerin hesaplanması sırasında bu kavramdan yararlanılır.