nominal


Results for "nominal"

Turkish - English dictionary

nominal

(Turkish - English dictionary) :
fin. nominal. değer nominal value, par value.
Dictionary of Economics

NOMİNAL FİYAT

(Dictionary of Economics) :
Tahvil ve hisse senetlerinin üzerinde yazılı olan fiyat. Hisse senetleri arzı nominal fiyatın üzerinde olabilir, ancak altında olamaz. Tahvillerde ise, arz fiyatı nominal fiyatın altında ya da üzerinde olabilir. Hisse senetlerinde borsa değerlerinin nominal fiyat üzerine çıkmasında veya altına düşmesinde psikolojik faktörler ve piyasada estirilen hava önemli rol oynarken, tahvillerin borsa değeri ile nominal fiyatı arasında oluşan farklar faiz oranlarındaki değişimlerden kaynaklanır. Piyasa Faiz haddinin düşmesi, genellikle tahvil fiyatlarını yükselmesi yönünde bir eğilim çıkartır. Tahviller vadesi geldiğinde nominal fiyat üzerinden ödenir. (Ayrıca bk. İhraç Değeri, İtibari Değer, Hisse Senetleri)
Dictionary of Economics

NOMİNAL FİYAT

(Dictionary of Economics) :
Bir malın piyasa fiyatı dışında beklenen ve tahmin edilen fiyatıdır. Tahvile ve hisse senedi gibi kıymeyli kağıtların üzerinde yazılı olan değerlerde nominal fiyat şekline tanımlanmaktadır.
Dictionary of Economics

NOMİNAL GELİR

(Dictionary of Economics) :
Gelirin para ile ifade edilen şekli. Nakdi gelir ya da parasal gelir olarak da adlandıralan bu kavram gelirin satın alma gücünü göstermez. Bu nedenle fiyatlar genel düzeyinin sürekli yükseldiği ekonomilerde, nominal gelirdeki artışlar, gelirdeki gerçek artışları yansıtmayacaktır. Gerçek gelir değişmesini hesaplayabilmek için, reel gelir kavramından yararlanılır. (Ayrıca bk. Reel Gelir).
Dictionary of Economics

NOMİNAL GELİR

(Dictionary of Economics) :
Gelirin para ile ifade edilen teklidir. Bu kavram geliin satınalma gücünü kapsamaz. Gelirde meydana gelen gerçek değişmelerin hesaplanması sırasında bu kavramdan yararlanılır.