normal


Results for "normal"

Dictionary of Economics

NORMAL ÇEKME HAKLARI

(Dictionary of Economics) :
IMFnin (Uluslararası Para Fonu) üye ülkelere sağlamış olduğu kredilerin en önemlisi. Normal Çekme Hakları beş dilimden oluşur. Bunların ilki altın tranşıdır. Başlangıçta üyelerin IMFdeki kotalarına yaptığı altın katkısına eşit olan bu tutar, altının IMFdeki iºlevlerinin 1978de son bulmasından sonra, rezerv tranşı olarak anılmaya başlamıştır. Altın tranşını dört eşit kredi tranşı izler. Normal çekme haklarının altın (rezerv) tranşından krde ikullanım herhangi bir koşula bağlı olmayıp; IMF üyeleri bu tranşa eşit tutardaki krediyi istediği anda kullanabilirler. Ancak diğer kredi tranşından yararlanmak, IMFnin öne sürdüğü koşullara uyulmasıyla mümkündür. Bu koşullar ise, üst kredi tranşlarına doğru giderek ağırlaşır ve genellikle sıkı istikrar politikası önlemleri içerir. Normal Çekme Haklarının altın (rezerv) dilimi dışında kalan dilimlerden yararlanmak, 1955ten sonra büyük ölçüde IMF ile üye ülkeler arasında stand-by düzenlemelerinin imzalanmasına bağlanmıştır. (Ayrıca bk. Uluslararası Para Fonu, Stand-by Düzenlemeleri).
Dictionary of Economics

NORMAL FİYAT

(Dictionary of Economics) :
Firma teorisinde, arz ve talep koşullarının tam anlamı ile geçerli olduğu durumda arz ve talebin denge halinde oluşan uzun dönem fiyatı. Klasik teoriye göre normal fiyta, normal bir karın da sözkonusu olduğu malın maliyetine eşittir. Piyasa fiyatı normal fiyatın etrafında dalgalanır. Klasiklerde normal ücret ve normal fiyat benzer kavramlardır. Normal ücret işçiye en az geçim koşullarını sağlayan emek bedeli, Normal fiyat ise, üretici rantının sıfır olduğu ve firmaya faaliyetini devam ettirecek hasılatı sağlayan mal bedelidir. Piyasa ücreti de normal ücretin etrafnıda dalgalanır. (. Ayrıca bk. Firma Dengesi, Normal Kar, Normal Ücret).
Dictionary of Economics

NORMAL KAR

(Dictionary of Economics) :
Belli bir endüstride çalışan firmaların diğer endüstrilere kaymak istemeyecek kadar yeterli gördükleri, ancak yeni firmaların o endüstriye girişmesini cezbetmeyecek kadarönemsiz kar. Girişimcilerin belli bir alanda faaliyette bulunabilmesi için mutlaka elde etmesi gereken en az karı ifade eden normal kar, üretim faktörlerinin alternatif maliyetleri toplamına eşittir. Aksi halde; üretimde kullandığı faktörlerin alternatif maliyetini bile sağlayamayan firma, o endürstri dalını bırakcaktır. Eğer sağlanan kar alternatif maliyetten büyükse, başka firmalar bu karı paylaşmak için o endüstri dalına kayacaktır.
Dictionary of Economics

NORMAL MALLAR

(Dictionary of Economics) :
a) Talep yasasına uygun olarak fiyatı düşünce talebi artan, fiyatı yükselince talebi düşen mallar. b) Gelir elastikiyeti pozitif olan mallar.
Dictionary of Economics

NORMAL MALİYET HESABI

(Dictionary of Economics) :
Yarımamul, mamul maliyetlerini süratle değerleyebilmek, fiyat tespitini kolaylaştırmak ve kısa devreli sonuç hesapları çıkartabilmek için maliyetleri süratli ve istikrarlı bir şekilde hesaplayabilme yöntemlerinden biri. Bu tür hesaplamada en gelişmiş yöntemlerden biri satandart maliyetler sistemi olmakla birlikte, bunu uygulama imkanı bulamayan işletmeler, daha basit bir sistem olan normal maliyet hesabından yararlanmaktadırlar. Sistemin esası maliyet unsurlarını önceden bazı istatistik yöntemlerle tahmin etmek ve kısa dönemli hesaplarda bu maliyeti kullanmaktadır. Bir yandan normal sayılan tahmini maliyetlerle kısa dönemli maliyet hesapları yapılırken, bir yandan da dönemin gerçek imalat masrafları tespit edilir. Tahmini masraflarla fiili sonuçlar arasındaki farklar işletme yöneticilerine kontrol bakımından önemli bulgular verebilir. (Ayrıca, bk. Maliyet).